Kulttuurin alueellisen harrastamisen erillisavustus

Avustusta myönnetään eriytymistä ehkäisevään lasten ja nuorten matalan kynnyksen taide- ja kulttuuriharrastustoimintaan sekä uusien toimintamallien kehittämiseen.

Kulttuurin alueellisen harrastamisen erillisavustuksen tavoitteena on taide- ja kulttuuriharrastusten kautta vahvistaa lasten ja nuorten luottamusta tulevaisuuteen, omaan osaamiseen sekä omiin vaikutusmahdollisuuksiin. Tuettavan toiminnan tulee tunnistaa lasten ja nuorten harrastamisen esteitä ja tarjota niihin ratkaisuja.

Toiminta tulee suunnata pääasiassa 9–18-vuotiaille lapsille ja nuorille, ja hankkeiden tulee kohdentua kaupunkiuudistusalueille (Malmi, Malminkartano-Kannelmäki, Mellunkylä, Meri-Rastila) tai muille alueille, joissa lasten ja nuorten harrastustoimintaan osallistuminen on alhaista suhteessa kaupungin keskiarvoon.

Alueellisen harrastamisen erillisavustus on harkinnanvarainen avustus, jota voidaan myöntää vähintään vuoden toimineille helsinkiläisille rekisteröidyille yhdistyksille, järjestöille ja muille rekisteröityneille organisaatioille. Vuodelle 2025 varattu määräraha on 300 000 euroa, ja avustusta myönnetään lähtökohtaisesti kolmivuotisiin hankkeisiin. Avustuksen käyttöaika on vuosittain elokuusta seuraavan vuoden heinäkuuhun.

Hakuaika on 22.4.2025–21.5.2025. Kulttuuri- ja kirjastojaosto päättää rahoitettavista hankkeista elokuussa 2025. Vuonna 2025 myönnettyjen avustusten käyttöaika on vuoden 2025 elokuusta vuoden 2026 heinäkuun loppuun saakka. 

Teams-info avustuksen hakemisesta

Kulttuurin alueellisen harrastamisen erillisavustuksesta järjestetään kaikille avoin Teams-infotilaisuus torstaina 24.4. klo 10.30–11.30. Tilaisuudessa kerrotaan avustuksesta ja kuullaan kaksi lyhyttä puheenvuoroa liittyen lasten ja nuorten harrastamiseen ja harrastamisen esteiden tunnistamiseen ja purkamiseen. Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Linkki tilaisuuteen päivittyy tälle sivulle lähempänä tilaisuutta. 

Hakemusten vertailussa ja arvioinnissa painotetaan hankkeita, joissa tunnistetaan lasten ja nuorten harrastamisen esteitä ja pyritään vastaamaan niihin tarjoamalla matalan kynnyksen taide- ja kulttuuriharrastustoimintaa. Hankkeiden toivotaan suuntaavan toimintaa perustellusti erityisesti sellaisille lapsille ja nuorille ja asuinalueille, joilla harrastaminen on vähäisempää.    

Huomiota tulee kiinnittää saavutettavuuteen, turvallisuuden kokemukseen sekä niihin lapsiin ja nuoriin, jotka eivät saa mallia tai tukea harrastamiseen kotoa. Toimien kohdentamista varten tulee kuulla lasten ja nuorten toiveita, ymmärtää sukupuolen ja syntyperän merkityksiä sekä tunnistaa nuoret, jotka haluaisivat harrastaa ohjatusti, mutta eivät saa siihen mahdollisuuksia.  

Eduksi katsotaan:  

  • useamman toimijan yhteishankkeet
  • yhteistyö järjestöjen ja yhteisötoimijoiden välillä
  • uudenlaisten toimintamallien kehittäminen ja pysyvien käytänteiden löytäminen
  • lasten ja nuorten osallisuuden ja toimijuuden kehittäminen
  • pysyvä ohjaaja tai muu lapsen/nuoren tukena oleva aikuinen
  • toiminnan elinkaari ja jatkuvuus hankekauden jälkeen.

Toimenpiteissä toivotaan huomioitavan erityisesti esimerkiksi matalan sosio-ekonomisen aseman perheet, yksinhuoltajaperheet sekä perheiden rooli lasten ja nuorten harrastamisessa.

Avustuksella tuettavan alueellisen harrastamisen toiminnan tulee olla helposti saavutettavaa matalan kynnyksen toimintaa, joka ei vaadi aikaisempaa kokemusta, pitkäaikaista sitoutumista, korkeaa osaamistasoa tai omia harrastusvälineitä. Eduksi katsotaan, jos hanke mahdollistaa myös pidempiaikaista mukanaoloa.

Avustettavan toiminnan tulee olla kaikille avointa, ensisijaisesti maksutonta ja sen tulee edistää pääasiassa 9–18-vuotiaiden lasten ja nuorten harrastamista. Perustellusta syystä toiminta voi olla suunnattu myös yksinomaan jollekin erityisryhmälle.

Huom! Toimijoiden tulee itse huolehtia siitä, että toiminnalle löytyvät tarvittavat tilat. Mahdolliset tilakulut kannattaa ottaa huomioon haettavassa avustusmäärässä, ja ne on sisällytettävä budjettiin.

Yllä mainittujen edellytysten lisäksi avustushakemusten keskinäisessä vertailussa sovelletaan yhteneviä kulttuuri- ja kirjastojaoston myöntämiä avustuksia koskevia arviointiperusteita (alla). Näistä vertailussa painotetaan erityisesti toiminnallisia lähtökohtia ja toteutusta. Kaikkia arviointiperusteita ei tarvitse täyttää, jotta avustusta voi saada, mutta avustamista ja avustustasoa arvioidaan suhteessa perusteisiin.   
 

Kultuuri- ja kirjastojaoston myöntämien avustusten arviointiperusteet 1.6.2022 alkaen 

Taiteelliset lähtökohdat ja sisällöt, joiden osalta arvioidaan:

  • toiminnan taiteellisia tavoitteita ja idean vahvuutta sekä sitä, miten nämä näkyvät suunnitellussa toiminnassa
  • miten selkeästi toiminnan taiteelliset lähtökohdat käyvät ilmi hakemuksessa (esim. oman toiminnan erityislaatu)
  • toiminnan ammattimaisuutta, kunnianhimoisuutta, kiinnostavuutta ja vaikuttavuutta omassa taidekentässään
  • miten toiminta lisää kaupungin kulttuuri- ja taidetarjonnan muotojen ja sisältöjen monipuolisuutta
  • toiminnan uutta luovaa potentiaalia ja taiteellista kehittymistä.

Toiminnalliset lähtökohdat ja toteutus, joiden osalta arvioidaan:

  • toiminnallista ammattimaisuutta ja uskottavuutta
  • toiminnan vaikutuksia, kumppanuuksia ja laajuutta
  • miten toteuttamiskelpoista ja realistista hakemuksessa esitetty toiminta on ja miten yhtenäisen kokonaisuuden tavoitteet, suunnitelma sekä toteutus luovat
  • miten monipuolista resursointi on ja millaisia ovat taloudelliset riskit
  • miten tarpeellinen avustus on toiminnan toteuttamisen kannalta
  • toiminnan kehitystä ja kehittämistä
  • kykyä arvioida omaa toimintaa
  • tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden huomioimista toiminnan järjestämisessä
  • ekologisuuden huomioimista toiminnan järjestämisessä

Monimuotoisuus, saavutettavuus ja osallisuus, joiden osalta arvioidaan:

  • miten toiminta vahvistaa sitä, että taiteen ja kulttuurin tekijät ja tarjonta ilmentävät moniäänistä ja moninaista Helsinkiä
  • miten toiminnassa huomioidaan yleisön ja osallistujien näkökulmasta sosiaalinen, alueellinen, kulttuurinen, kielellinen, taloudellinen, ikäryhmiin liittyvä ja fyysinen tai muu saavutettavuus
  • miten kohderyhmät on määritelty ja millaisilla toimenpiteillä erilaiset kohderyhmät pyritään tavoittamaan
  • miten toiminta laajentaa taiteen ja kulttuurin yleisö- ja osallistujapohjaa ja osallistumista tekemiseen sekä rohkaisee laajempaan keskusteluun taiteesta
  • miten toiminta vahvistaa yhteisöllistä kaupunkia ja asukkaiden mahdollisuutta osallistua sekä toteuttaa toimintaa itse
  • miten toiminnassa hyödynnetään ja vahvistetaan verkostomaisia ja yhteisöllisiä toimintatapoja

Avustushakemusten käsittelyssä noudatetaan lisäksi Helsingin kaupungin strategisia linjauksia ja seuraavia ohjeita:

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yhteiset avustusperiaatteet (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) (pdf)

Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeet 28.10.2019(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) (pdf)

Voit hakea alueellisen harrastamisen erityisavustusta 22.4.2025–21.5.2025. klo 16 mennessä.

Avustusta myönnetään lähtökohtaisesti kolme vuotta kestäville hankkeille, ja haettavan avustussumman on ensisijaisesti tarkoitus pysyä vuosittain samana. Avustuksen taso riippuu kaupunginhallituksen tähän tarkoitukseen varattavan vuosittaisen määrärahan suuruudesta. Huomaathan, että avustus voi kattaa enintään 80 prosenttia koko kolmivuotisen hankekauden hyväksyttävistä menoista.    

Avustusta varten sinun tulee täyttää lomake erillisessä hakujärjestelmässä.  Hakemuksen jättäminen vaatii rekisteröitymistä hakujärjestelmään.  

Pilotoimme haussa erillistä avustusjärjestelmää, ja keräämme hakijoilta haun yhteydessä myös palautetta sen toimivuudesta. Tämän vuoksi kaupungin omilta avustussivuilta löytyvät ohjeet hakulomakkeen täyttämiseen eivät päde tässä avustuslajissa.

Siirry täyttämään avustushakemusta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) (hakemus aukeaa 22.4.)

Siiry esikatselemaan lomaketta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Lomakkeella kysytään tietoja hakijaorganisaatiosta sekä hankkeen sisällöstä, tavoitteista ja toteutuksesta. Kaikki lomakkeen kysymykset koskevat itse hanketta, jolle avustusta haetaan, ei hakijaorganisaation toimintaa yleensä.  

Lähetä hakemuksesi klo 16:een mennessä haun päättymispäivänä. Avustuksia ei myönnetä määräajan jälkeen jätetyille hakemuksille. On suositeltavaa lähettää hakemus jo ennen viimeistä hakupäivää, sillä silloin palvelussa saattaa olla ruuhkaa.

Mikäli hakemus on puutteellinen, sinua pyydetään täydentämään hakemusta. Mikäli puutteellista hakemusta ei ole täydennetty viranomaisen antamaan täydentämispäivämäärään mennessä, hakemus käsitellään toimitettujen tietojen perusteella ja hylätään, jos hakemuksen myöntämisen edellytykset eivät täyty.

Kolmivuotiskauden avustuksista tehdään päätös vuosittain hakemukseen perustuen, eli avustus on vuosittain vahvistettava jatkohakemuksella. Tuolloin raportoidaan myös kuluneen hankevuoden toiminta. Raportti vaikuttaa jatkorahoituksen myöntämiseen.

Kulttuurin alueellisen harrastamisen erillisavustuksen hakemuksiin tarvittavat liitteet:

  • Hankesuunnitelma haetulle ajanjaksolle (tarkempi suunnitelma tulevalle hankevuodelle ja suuntaviivat seuraaville vuosille)
  • Tiliote tai muu pankin ilmoitus tilinomistajasta, josta tulee näkyä sekä tilinomistaja että tilinumero. Mikäli hakija liittää hakemukseen tiliotteensa, tilitapahtumat on syytä peittää. Myönnettyä avustusta ei voida maksaa asiakirjan puuttuessa.

Liitteet toimitetaan samassa sähköisessä asiointipalvelussa, jossa itse hakemus tehdään. Niitä toimijoita, joille avustusta myönnetään, pyydetään vielä erikseen vahvistamaan hakemuksen jättäjän oikeus toimia organisaation nimissä. Tästä annetaan erillinen ohjeistus.  

Kulttuurin alueellisen harrastamisen erillisavustukset käsitellään Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan kulttuurin edistäminen -palvelun kumppanuusyksikössä. Avustuksista hankekaudelle 2025–26 päätetään kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaoston kokouksessa elokuussa 2025. Tarkempi kokousaika päivittyy verkkosivuille kevään 2025 aikana. Hakijoita tiedotetaan päätöksistä jaoston päätösten jälkeen. Hakijoille lähetetään tieto päätöksistä postitse.   

Avustukset maksetaan yhdessä erässä päätöksen jälkeen syksyllä 2025. Avustusta voi käyttää 31.7.2026 saakka.

Mikäli avustuksen saaja on velkaa kaupungille, myönnetystä avustuksesta kuitataan kaupungin perimiskelpoinen saatava avustuksen saajalta.

Avustukset maksetaan avustuksen saajan nimellä olevalle pankkitilille. Ellei avustuksen saajalla ole pankkitiliä, tulee tämän avata pankkitili. Pankkiyhteystietojen varmistamiseksi on hakemuksen liitteenä toimitettava tiliote tai muu asiakirja, josta selviää tilinomistajan nimi ja tilinumero. Avustusta ei makseta tämän selvityksen puuttuessa.

Lisätietoja maksatukseen liittyvissä kysymyksissä antaa hallintosihteeri Minna Leino, puh. 09 3108 9044, minna.leino@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)

Avustuksen käytön ehdot 

Kaikkiin kulttuurin avustuksiin sovelletaan Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeita sekä Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yhteisiä avustusperiaatteita.

Siirry lukemaan Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeita 28.10.2019 (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) (pdf)

Siirry lukemaan Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yhteisiä avustusperiaatteita(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) (pdf)

Avustusta saa käyttää vain avustuspäätöksessä mainittuun tarkoitukseen. Jos avustuspäätöksessä ei ole tarkemmin yksilöity käyttötarkoitusta, avustus on käytettävä hakemuksessa mainittuun tarkoitukseen. Kaupungilla on oikeus periä avustus tai sen osa takaisin avustusehtojen mukaisesti.

Avustuksen saaja ei saa käyttää avustusta varainhankinnan tai liike- ja sijoitustoiminnan menoihin eikä rahoitusomaisuutensa tai muiden pitkäaikaisten sijoitustensa lisäämiseen.

Avustuksen saajan on järjestettävä kirjanpitonsa ja tilintarkastuksensa lain edellyttämällä tavalla sekä siten, että avustuksen käyttöä voidaan kirjanpidosta seurata. Avustuksen saajan on järjestettävä tilintarkastus tilintarkastuslain edellyttämällä tavalla. Avustuksen saajan on korvauksetta annettava Helsingin kaupungille tämän tarpeelliseksi katsomat tiedot avustushakemuksen käsittelyä sekä avustuksen myöntämistä ja käytön valvontaa varten. Avustuksen myöntäjällä on oikeus tarkastaa avustuksen hakijan/saajan kirjanpito ja hallinto sekä tarvittaessa tehdä muutakin toimintaa koskevia tarkastuksia.

Avustuksen saajan on viipymättä ilmoitettava Helsingin kaupungille avustuksen käyttöön vaikuttavasta merkittävästä muutoksesta olemalla yhteydessä avustusvalmistelijoihin. 

Siirry kulttuurin avustusten yhteystietosivulle.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)  

Avustuksen saaja sitoutuu selvittämään toiminnassaan käyttämiensä toimittajien taustat ja tekemään hankintansa vastuullisilta toimijoilta, jotka hoitavat yhteiskunnalliset velvoitteensa.

Avustuksen käytön selvittäminen

Kaikkien kaupungin myöntämien avustusten käyttö tulee raportoida.

Kulttuurin alueellisen harrastamisen erillisavustukset raportoidaan vuosittain jatkohakemuksen yhteydessä, minkä lisäksi avustuksen saajilta voidaan pyytää myös muuta väliraportointia. Kolmivuotisen hankekauden päätteeksi tehdään erillinen loppuraportti.

Tiedon kerääminen avustusten vaikutuksista on Helsingin kaupungille tärkeää, minkä vuoksi avustuksen saajan on oman toiminnan raportoimisen lisäksi kerättävä säännöllisesti palautetta toimintaan osallistuneilta. Palautetta kerätään erillisellä palautelomakkeella, jonka käyttöön avustuksen saajat saavat tarkemmat ohjeet. 

Avustuksen saaja on hankkeesta kirjanpitovelvollinen. Tuloja ja menoja on hankkeissa seurattava erillisellä kustannuspaikkaraportilla. Kustannuspaikkaraportti toimitetaan hankkeen viimeisenä vuonna loppuraportoinnin yhteydessä.

Helsinki-tunnuksen käyttö

Avustuksensaajan tulee mahdollisuuksiensa mukaan liittää tiedotus- ja markkinointimateriaaleihinsa Helsingin kaupungin tunnus. Helsinki-tunnuksesta on suomen- ja ruotsinkielinen versio sekä kaksikielinen versio. Kaikissa tapauksissa avustuksensaajan tulee mainita Helsingin kaupunki tapahtuman tukijana.

Siirry lataamaan Helsinki-tunnus.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)  

Olemme koonneet hankkeiden suunnittelun tueksi taustamateriaaleja, joista löytyy muun muassa lapsia ja nuoria koskevaa tilastotietoa.  

Siirry lukemaan taustamateriaaleja.   (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Jos suunnittelet Helsingin mallin hanketta tai haluat tietää lisää, voit olla yhteydessä erityissuunnittelija Jenni Peisaan, p. 0931020455, jenni.peisa@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman) tai Katri Tenholaan, p. 09 310 27249, katri.tenhola@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman) .