Kohdeavustus on helsinkiläisille rekisteröidyille liikuntaseuroille suunnattu avustus liikunnan ja urheilun kohdennettuun toimintaan. Kohdeavustus on harkinnanvarainen avustus.
Kohdeavustusta myönnetään vuonna 2025 kehittämistyöhön, jolla edistetään lasten ja nuorten turvallisempaa harrastamista liikuntaseuroissa. Avustettavien hankkeiden tulee kohdistua pääasiassa helsinkiläisiin lapsiin ja nuoriin.
Hakuaika: 11.3.-4.4.2025
Avustuksen haussa, käytössä ja raportoinnissa tulee noudattaa liikunnan hakuohjetta sekä Helsingin kaupungin avustusten yleisohjetta.
Liikunnan hakuohje 2025(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) (pdf)
Kohdeavustusta myönnetään kehittämistyöhön, jolla edistetään lasten ja nuorten turvallisempaa harrastamista liikuntaseuroissa. Avustuksen tavoitteena on kehittää seuratoimintaa vastuullisemmaksi ja turvallisemmaksi. Avustettavien hankkeiden tulee kohdistua pääasiassa helsinkiläisiin lapsiin ja nuoriin.
Turvallisessa seurassa lapset ja nuoret voivat harrastaa ilman kiusaamista, häirintää, rasismia tai muuta epäasiallista käytöstä. Epäasialliseen käytökseen puututaan nopeasti ja ennakoivasti, ja sitä ehkäistään monipuolisin toimenpitein. Turvallinen seuraympäristö tarjoaa positiivisia kokemuksia kannustavassa ja arvostavassa ilmapiirissä, mikä edistää sosiaalista turvallisuutta ja yhteisöllisyyttä.
Tuettavien hankkeiden tulee sisältää vähintään kaksi toimenpidekokonaisuutta. Näistä kokonaisuuksista yhden on oltava turvallisemman seuran toimintamallien kehittäminen. Alla on kuvattu esimerkkejä siitä, miten turvallisempia toimintamalleja voidaan kehittää. Toimenpiteen tulee pohjautua näihin tai vastaaviin toimiin:
Esimerkiksi:
- Häirintäyhdyshenkilöiden nimeäminen ja kouluttaminen
- Nimettömien hyvinvointikyselyiden kehittäminen ja käyttöönotto
- Seuran sääntöjen päivittäminen siten, että niissä huomioidaan häirintä, kiusaaminen, rasismi ja muu epäasiallinen käytös sekä niistä seuraavat kurinpidolliset toimenpiteet
- Turvallisemman seuran periaatteiden laatiminen
- Ohjeistukset, miten puututaan epäasiallisen käytöksen tilanteisiin
- Rekrytointikäytäntöjen kehittämistä turvallisemmaksi siten, että rikostaustaotteet tarkistetaan vapaaehtoisilta ja työsuhteessa olevilta työntekijöiltä
- Turvallisemman seuran toimenpiteistä viestiminen ja niiden näkyväksi tekeminen
Lisäksi on toteutettava yksi tai useampi seuraavista toimenpiteistä:
- Lasten ja nuorten turvallisuuden sekä osallisuuden lisääminen seuran toiminnassa
- Valmentajien, ohjaajien ja seuran muun henkilöstön osaamisen kehittäminen turvallisemman seuratoiminnan näkökulmasta
- Rasisminvastaisten toimenpiteiden kehittäminen
- Yhdenvertaisuus-, tasa-arvo-, tai vastuullisuussuunnitelman laatiminen ja toimenpiteiden toteuttaminen.
Hakemusten arvioinnissa ja avustuksen myöntämisessä painotetaan hankkeita, joilla kehitetään ja kokeillaan uusia toimintamalleja tavoitteena löytää pysyviä käytänteitä seuran toimintaan. Etusijalla ovat toimijat, joilla ei ole vielä valmiita tai kehittyneitä toimintamalleja turvallisemman seuratoiminnan edistämiseen.
Hakemusten arvioinnissa kiinnitetään huomiota lisäksi seuraaviin tekijöihin: hankkeen laajuus ja tarkoituksenmukaisuus suhteessa avustuksen tavoitteisiin, hankkeen talous- ja toimintasuunnitelman realistisuus, hakijan omat varat ja mahdollinen muu toimintaan saatava rahoitus sekä toiminnan jatkuvuus hankekauden jälkeen. Hankkeen dokumentoinnin ja vaikutusten arvioinnin suunnitelmallisuus sekä konkreettisuus otetaan hakemuksia vertailtaessa huomioon.
Hankkeella tulee olla vastuuhenkilö, selkeä toimintasuunnitelma sekä realistiset ja mitattavat tavoitteet. Avustusta myönnetään vuoden ajaksi.
Myönnettävät avustukset ovat suuruudeltaan 2 500–25 000 euroa.
Avustusta voidaan myöntää avustuksen kriteerit täyttäville hakijoille, jotka ovat hakeneet avustusta annettuun määräaikaan mennessä. Avustuksen määrä ei voi ylittää haetun avustuksen määrää.
Kohdeavustuksen hakuaika on 11.3.-4.4.2025.
Avustushaussa käytettävä hakulomake ja hakutapa määritellään lähempänä hakua. Avustusta haetaan kirjautuneena avustusasiointiin.
Avustusasioinnin käytön ohjeet kirjautumisohjeineen löydät täältä(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).
Poikkeustapauksessa avustushakemuksen voi toimittaa kaupungin kirjaamoon osoitteeseen: Helsingin kaupungin kirjaamo, Kulttuuri- ja vapaa-aika/Liikunta, PL 10, 00099 HELSINGIN KAUPUNKI (Käyntiosoite: Kaupungintalo, Pohjoisesplanadi 11–13). Kaupungin kirjaamoon toimitettavien hakemusten on oltava perillä määräpäivään klo 15:een mennessä.
Hakemukselle tulee liittää avustuskohtaisesti pakolliseksi määritellyt liitteet, joista löytyy lista alempana.
Mikäli hakija ei ole aiemmin hakenut Helsingin kaupungin avustuksia tai tiedot ovat muuttuneet, hakemuksen liitteenä tulee toimittaa seuraavat liitteet:
- yhdistyksen säännöt
- pankin ilmoitus tilinomistajasta tai tiliotekopio (hakijalla tulee olla oma suomalainen pankkitili, jolle avustus maksetaan)
- ote yhdistysrekisteristä
- viimeisin vahvistettu (allekirjoitettu) tilinpäätös, toimintakertomus ja tilintarkastuskertomus
- hakuvuotta koskeva toimintasuunnitelma ja talousarvio
Päätöksen kohdeavustuksen myöntämisestä tekee liikuntajaosto. Päätökset pyritään tekemään toukokuussa. Kaikille avustusta hakeneille tahoille lähetetään postitse tiedoksi avustuspäätös muutoksenhakuohjeineen.
Liikuntajaoston päätöksiä pääsee lukemaan täältä(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).
Avustukset maksetaan avustuspäätöksen mukaisesti yhdessä erässä avustuksen saajan ilmoittamin maksuyhteystiedoin. Ellei avustuksen saajalla ole pankkitiliä, tulee tämän avata pankkitili. Helsingin kaupunki maksaa avustukset vain avustuksen saajan nimellä olevalle pankkitilille.
Avustuksen myöntämisen ja maksamisen edellytyksenä on, että kaupungin hakijalle aiempina vuosina myöntämissä avustuksissa ei ole ilmennyt epäselvyyksiä. Kaupungilla on oikeus keskeyttää myönnetyn avustuksen maksaminen asian selvittämisen ajaksi, mikäli on aihetta epäillä, että Helsingin kaupungin yleisten avustusehtojen kohdassa 10 mainitut edellytykset avustuksen takaisinperintään täyttyvät.
Kaupungilla on oikeus kuitata myönnetty avustus kokonaan tai osittain avustuksen saajalta olevalla perimiskelpoisella saatavallaan.
Avustusta saa käyttää vain avustuspäätöksessä mainittuun tarkoitukseen. Jos avustuspäätöksessä ei ole tarkemmin yksilöity käyttötarkoitusta, avustus on käytettävä hakemuksessa mainittuun tarkoitukseen. Avustuksen käyttöaika määritellään niin ikään avustuspäätöksessä.
Avustusta voidaan käyttää vain hankkeesta johtuviin kuluihin. Avustusta ei saa käyttää varainhankinnan tai liike- ja sijoitustoiminnan menoihin eikä rahoitusomaisuuden tai muiden pitkäaikaisten sijoitusten lisäämiseen. Avustuksella ei voida rahoittaa käyttöomaisuuden hankintaa. Avusta ei saa jakaa edelleen muille yhteisöille tai jakaa henkilökohtaisina avustuksina jäsenille, vaan se on tarkoitettu yhdistysten toimintaan yleisesti.
Hankkeen päättymisen jälkeen hakijan tulee raportoida hankkeen aikana toteutetuista toimista ja saavutetuista tuloksista osana avustuksen käyttöselvitystä. Hakijalta edellytetään kustannuspaikkakohtaista talousraportointia, jossa on eritelty hankkeelle kohdistuneet kustannukset. Mikäli hanketta toteutetaan osana seuran perustoimintaa, esimerkiksi vakituisen henkilöstön voimin, käyttöselvityksessä on eriteltävä, kuinka monta tuntia kunkin henkilön työpanosta on käytetty hankkeeseen.
Avustuksen käyttöselvityksen takaraja ja toimitustapa määritellään avustuspäätöksessä.
Tutustu liikunnan avustusten myöntämistä, käyttöä ja käytön selvittämistä säänteleviin muihin dokumentteihin kootusti Ohjeita ja tukea -sivulla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).
Henkilökohtaista neuvontaa liikunnan avustuksiin liittyen antavat henkilöt löydät Yhteystiedot-sivulta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).