Helsingin mallin kehittämisavustukset

Helsingin malli on osallistavan ja alueellisen kulttuurityön malli, jossa taidelaitoksia ja taiteen ammattilaisryhmiä kannustetaan toimimaan eri kaupunginosissa yhteistyössä alueen asukkaiden ja yhteisöjen kanssa.

Helsingin mallin tavoitteena on vahvistaa kaupunginosien yhteisöllisyyttä ja myönteistä profiloitumista sekä asukkaiden kulttuurista osallisuutta. Hankkeilla pyritään samalla monipuolistamaan kaupunginosien taide- ja kulttuuritarjontaa.  

Kulttuurin saavutettavuutta vahvistetaan luomalla alueen toimijoiden ja taidelaitosten kanssa uusia toimintamalleja. Asukkaita ja yhteisöjä rohkaistaan näkijöistä tekijöiksi eli osallistumaan taiteen ja kulttuurin tekemiseen.

Helsingin mallin avustuksia voidaan myöntää helsinkiläisille rekisteröityneille taide- ja kulttuurilaitoksille ja -yhteisöille lähtökohtaisesti kolmivuotisiin hankkeisiin. 

Helsingin mallin haku kaudelle 2025–27 alkaa keskiviikkona 5.6. ja päättyy maanantaina 2.9. klo 16.

Helsingin mallin hankekausi 2025−27

Hankkeen neljännelle kaudelle 2025–27 on varattu taide- ja kulttuuriavustusten kehittämisavustuksista 600 000 euroa vuodessa. Kolmivuotiskauden kohdekaupunginosat ovat Malmi, Kontula, Meri-Rastila ja Kannelmäki-Malminkartano. Valikoituneet kaupunginosat ovat käynnissä olevan Kaupunkiuudistus-hankkeen kohdealueita. Siirry lukemaan lisää kaupunkiuudistuksesta

Helsingin malli kytkeytyy vahvasti kaupunkitasoisiin segregaation ehkäisyn tavoitteisiin, jotka on otettu huomioon kauden 2025–27 arviointiperusteissa. Toivomme, että hankkeet pyrkisivät

  • lisäämään väestöryhmien välisiä positiivisia kohtaamisia kaupunkiuudistusalueilla. 
  • vähentämään eroja nuorten toimintakyvyssä ja tulevaisuudennäkymissä eri väestöryhmien välillä, jos hankkeessa työskennellään nuorten kanssa. 

Valmius paikallisten teemojen hyödyntämiseen ja dialogi paikallistoimijoiden kanssa ovat olennainen osa onnistunutta Helsingin mallin hanketta. Siksi olemme koonneet hankkeita suunnittelevien toimijoiden tueksi sivun, jolle on koottu eri kaupunginosien alueverkostoja.

Siirry alueverkostosivulle.

Helsingin mallin hanketoimintaa suunnittelevien taide-toimijoiden ja yhteistyökumppaneiden verkostoitumisen tueksi on myös perustettu Teams-ryhmä, jossa eri alojen toimijat voivat kohdata toisiaan. Ryhmässä toimijat voivat kertoa, millainen yhteistyö heitä kiinnostaa ja aloittaa hankkeiden yhteisen suunnittelun. Jos haluat liittyä ryhmään, lähetä viesti Helsingin mallista vastaavalle Katri Tenholalle, katri.tenhola@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)
 

Helsingin mallin hankekausi 2022−2024

Hankkeen kolmannelle kaudelle varattiin taide- ja kulttuuriavustusten kehittämisavustuksista 600 000 euroa vuodessa ajalle 2022−2024. Hankekauden prioriteettialueet ovat Tapulikaupunki-Suutarila, Kontula, Malmi ja Pihlajamäki-Pihlajisto.

Helsingin malli on kytketty vahvasti kaupunkitasoisiin strategioihin, kuten kaupungin hyvinvointisuunnitelmaan vuosille 2022−2025.

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuurijaosto päätti Helsingin mallin avustusten kohdentumisesta kokouksessaan 29.4.2021. Avustukset jakaantuivat seuraavasti:

  • Helsingin kaupunginteatteri, Malmi (teatteri)
  • Lasten ja nuorten arkkitehtikoulu Arkki, Malmi (monitaide)
  • Sun Effects Oy, Malmi (valotaide)
  • Q-teatteri, Malmi (teatteri)
  • Helsinki Urban Art, Tapulikaupunki-Suutarila (monitaide)
  • Suomalainen barokkiorkesteri, Tapulikaupunki-Suutarila (musiikki)
  • Todellisuuden tutkimuskeskus ry, Kontula (teatteri)
  • Voimauttavan taiteen äärellä ry, Kontula (monitaide)
  • Zodiak presents ry, Kontula (tanssi)
  • Suomen Kansallisteatteri, Pihlajanmäki-Pihlajisto (teatteri)
  • Tanssiareena ry, Pihlajanmäki-Pihlajisto (tanssi)
  • Osiris teatteriyhdistys ry, Pihlajanmäki-Pihlajisto (monitaide)

Tutustu käynnissä olevien Helsingin mallin hankkeiden hankesuunnitelmiin(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Helsingin malli Helsinki-kanavalla: Katso video Helsinki-kanavalta.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Helsingin mallin mukaisten hankeavustusten käsittelyssä kaudelle 2025–27 otetaan erityisesti huomioon seuraavat arviointiperusteet:

Taiteellinen laatu

  • Taiteellinen näkemys ja ammattitaito.
  • Toimijalla on edellytykset uudenlaisten kohderyhmien kanssa toimimiseen ja uusien toimintamallien kehittelyyn (esim. pedagogista ja yhteisötaiteen osaamista).

Vaikuttavuus

  • Toiminta vastaa kaupunkitasoisiin segregaation ehkäisyn tavoitteisiin.
  • Toiminta alueella ja kohderyhmän kanssa on suunnitelmallista ja pitkäjänteistä. 
  • Valmius paikallisten teemojen hyödyntämiseen hankkeiden sisällöissä.
  • Dialogi alueen asukkaiden ja paikallistoimijoiden kanssa hankkeen suunnittelussa ja toteutuksessa.

Tuotannollinen ja taloudellinen laatu

  • Selkeä toimintasuunnitelma ja aikataulu.
  • Riittävät tuotannolliset resurssit.
  • Realistinen budjetti ja omarahoitusosuus.

Avustusta ei voida myöntää toimintaan, jonka koko rahoitusta haetaan kyseisellä avustuksella. Avustushakemusten käsittelyssä noudatetaan lisäksi Helsingin kaupungin strategisia linjauksia ja seuraavia ohjeita:

Avustukset ovat harkinnanvaraisia. 

Helsingin mallin haku kaudelle 2025–27 alkaa keskiviikkona 5.6. ja päättyy maanantaina 2.9. klo 16.

Helsingin mallin avustusta haetaan kehittämisavustusten yleisellä lomakkeella ja sitä täydentävällä Webropol-lisätietolomakkeella. Pääset täyttämään kehittämisavustusten yleistä lomaketta tämän sivun vasemmassa laidassa sijaitsevasta Hae avustusta -kohdasta, kun olet kirjautuneena Helsingin kaupungin asiointipalveluun. Kirjautumislinkin löydät sivuston oikeasta yläkulmasta. Muistathan valita kehittämisavustusten yleisellä lomakkeella Avustuslaji-kohdassa avustuslajiksi ”Helsingin mallin kehittämisavustus”.

Huom! Helsingin mallin kehittämisavustusten hakijat jättävät täyttämättä kehittämisavustusten yleisen lomakkeen sivun 5. Tarkemmat tiedot hankkeesta kerrotaan erillisellä Webropol-lisätietolomakkeella. Siirry täyttämään webropol-lomaketta.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Tutustu huolellisesti hakuohjeisiin ja hanki tarvittavat taustatiedot sekä liitteet hakemuksen jättämistä varten. Tee avustushakemus Helsingin kaupungin sähköisessä avustusasioinnissa ja kerro lisätietoja hankkeesta Webrpol-lomakkeella. Kaupungin sähköisessä asioinnissa voit tallentaa hakemuksen luonnokseksi, jolloin voit palata täyttämään sitä myöhemmin. Hakemuksesi tallentuu omaan profiiliisi Helsingin kaupungin Avustusasiointi-palvelussa. Webropol-lomaketta ei voi tallentaa välissä, joten suosittelemme kirjoittamaan vastaukset varmuuden vuoksi myös esim. erilliseen tekstitiedostoon. 

Lähetä hakemuksesi klo 16:een mennessä haun päättymispäivänä. Avustuksia ei myönnetä määräajan jälkeen jätetyille hakemuksille. On suositeltavaa lähettää hakemus jo ennen viimeistä hakupäivää, sillä silloin palvelussa saattaa olla ruuhkaa.

Mikäli hakemus on puutteellinen, hakijaa pyydetään täydentämään hakemusta. Mikäli puutteellista hakemusta ei ole täydennetty viranomaisen antamaan täydentämispäivämäärään mennessä, hakemus käsitellään toimitettujen tietojen perusteella ja hylätään, jos hakemuksen myöntämisen edellytykset eivät täyty.

Helsingin mallin avustuksiin vaadittavat liitteet:

  • projektisuunnitelma haetulle ajanjaksolle (tarkempi suunnitelma tulevalle vuodelle ja suuntaviivat seuraaville vuosille)
  • budjetti haetulle ajanjaksolle (tarkempi budjetti tulevalle vuodelle ja suuntaa-antava seuraaville vuosille)

Toimita hakemukseen tarvittavat liitteet sähköisen asiointipalvelun kautta. Rekisteröityneiltä yhdistyksiltä/yhteisöiltä vaaditaan liitteenä tiliote tai muu pankin ilmoitus tilinomistajasta (uusi hakija tai muuttuneet pankkiyhteystiedot), josta tulee näkyä sekä tilinomistaja että tilinumero. Mikäli hakija liittää hakemukseen tiliotteensa, tilitapahtumat voi halutessaan peittää. Myönnettyä avustusta ei voida maksaa asiakirjan puuttuessa.

Hakemus käsitellään Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan kulttuurin edistäminen -palvelun kumppanuusyksikössä. Avustuksista päätetään kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaoston(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) kokouksessa tiistaina 12.11.2024. Hakijoita tiedotetaan päätöksestä jaoston päätöksen jälkeen. Hakijoille lähetetään tieto päätöksestä postitse. 

Helsingin mallin avustukset maksetaan kahdessa erässä päätöksen mukaisesti.

Mikäli avustuksen saaja on velkaa kaupungille, kuitataan myönnetystä avustuksesta kaupungin perimiskelpoinen saatava avustuksen saajalta.

Avustukset maksetaan avustuksen saajan nimellä olevalle pankkitilille. Ellei avustuksen saajalla ole pankkitiliä, tulee tämän avata pankkitili. Pankkiyhteystietojen varmistamiseksi on hakemuksen liitteenä toimitettava (uusi hakija tai pankkiyhteystiedot muuttuneet) tiliote tai muu asiakirja, josta selviää tilinomistajan nimi ja tilinumero. Avustusta ei makseta tämän selvityksen puuttuessa.

Lisätietoja maksatukseen liittyvissä kysymyksissä antaa hallintosihteeri Minna Leino, puh. 09 3108 9044, minna.leino@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)

Avustuksen käytön ehdot

Kaikkiin kulttuurin avustuksiin sovelletaan Helsingin kaupungin yleisiä avustusehtoja(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Avustusta saa käyttää vain avustuspäätöksessä mainittuun tarkoitukseen. Jos avustuspäätöksessä ei ole tarkemmin yksilöity käyttötarkoitusta, avustus on käytettävä hakemuksessa mainittuun tarkoitukseen. Kaupungilla on oikeus periä avustus tai sen osa takaisin avustusehtojen mukaisesti.

Avustuksen saaja ei saa käyttää avustusta varainhankinnan tai liike- ja sijoitustoiminnan menoihin eikä rahoitusomaisuutensa tai muiden pitkäaikaisten sijoitustensa lisäämiseen.

Avustuksen saajan on järjestettävä kirjanpitonsa ja tilintarkastuksensa lain edellyttämällä tavalla sekä siten, että avustuksen käyttöä voidaan kirjanpidosta seurata. Avustuksen saajan on järjestettävä tilintarkastus tilintarkastuslain edellyttämällä tavalla. Avustuksen saajan on järjestettävä tilintarkastus, vaikka tilintarkastuslaki ei sitä edellyttäisikään. Tällöin tarkastuksen voi suorittaa myös niin sanottu maallikkotilintarkastaja. Maallikkotilintarkastajan suorittamasta tarkastuksesta annetaan lausunto, jota kutsutaan toiminnantarkastuskertomukseksi.

Avustuksen saajan on korvauksetta annettava Helsingin kaupungille tämän tarpeelliseksi katsomat tiedot avustushakemuksen käsittelyä sekä avustuksen myöntämistä ja käytön valvontaa varten. Avustuksen myöntäjällä on oikeus tarkastaa avustuksen hakijan/saajan kirjanpito ja hallinto sekä tarvittaessa tehdä muutakin toimintaa koskevia tarkastuksia.

Avustuksen saajan on viipymättä ilmoitettava Helsingin kaupungille avustuksen käyttöön vaikuttavasta merkittävästä muutoksesta olemalla yhteydessä avustusvalmistelijoihin. Siirry kulttuurin avustusten yhteystietosivulle. (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Avustuksen saaja sitoutuu selvittämään toiminnassaan käyttämiensä toimittajien taustat ja tekemään hankintansa vastuullisilta toimijoilta, jotka hoitavat yhteiskunnalliset velvoitteensa.

Avustuksen käytön selvittäminen

Kaikkien kaupungin myöntämien avustusten käyttö tulee raportoida.

Helsingin mallin avustukset raportoidaan kolmivuotisen kauden päätteeksi erillisellä raportointilomakkeella. Hankkeen ollessa kesken hankkeen toiminta raportoidaan arviointityökalu Pokassa.

Helsinki-tunnuksen käyttö

Avustuksensaajan tulee mahdollisuuksiensa mukaan liittää tiedotus- ja markkinointimateriaaleihinsa Helsingin kaupungin tunnus. Helsinki-tunnuksesta on suomen- ja ruotsinkielinen versio sekä kaksikielinen versio. Kaikissa tapauksissa avustuksensaajan tulee mainita Helsingin kaupunki tapahtuman tukijana.

Siirry lataamaan Helsinki-tunnus.

 

Mikäli suunnittelet Helsingin mallin hanketta, olethan yhteydessä erityissuunnittelija Katri Tenholaan, puh 09 3102 7249, katri.tenhola@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman) tai erityissuunnittelija Sara Kuuseen, puh 09 310 32204, sara.kuusi@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)

Hae avustusta

Tunnistaudu

Kirjaudu palveluun ja tee tunnistautuminen.

Kirjaudu sisään Esikatsele hakemusta