Syftet med understödet är att genom fritidsverksamhet inom konst och kultur stärka barnens och de ungas framtidshopp, det egna kunnandet samt de egna påverkningsmöjligheterna. Den understödda fritidsverksamheten ska identifiera hinder i barns och ungas hobbyverksamhet och erbjuda lösningar till dem.
Verksamheten ska i huvudsak riktas till barn och unga i åldern 9–18 år, och projekten ska riktas till stadsutvecklingsområden (Malm, Malmgård-Gamlas, Mellungsby, Havsrastböle) eller andra områden där barns och ungas deltagande i fritidsverksamhet är lågt i förhållande till genomsnittet i staden.
Specialstödet för lokal kulturverksamhet är ett behovsprövat understöd som kan beviljas registrerade föreningar, sammanslutningar och andra registrerade organisationer som varit verksamma i Helsingfors i minst ett år. Anslaget för 2025 är 300 000 euro, och understöd beviljas i regel för treåriga projekt. Användningstiden för understödet är årligen från augusti till juli följande år.
Ansökningstiden är 22.4–21.5.2025. Kultur- och biblioteksektionen beslutar i augusti 2025 om vilka projekt som finansieras. Användningstiden för understöden som beviljats 2025 är från augusti 2025 till slutet av juli 2026.
Teams-info om ansökan om understöd
Ett öppet Teams-infotillfälle om det särskilda understödet för regional kulturverksamhet ordnas torsdagen den 24.4 kl. 10.30–11.30. Det krävs ingen förhandsanmälan till tillfället. Länken till evenemanget uppdateras på denna sida närmare tidpunkten.
Vid jämförelsen och bedömningen av ansökningarna betonas projekt där man identifierar hinder för barns och ungas fritidsaktiviteter och strävar efter att bemöta dem genom att erbjuda konst- och kulturverksamhet med låg tröskel. Projekten förväntas rikta verksamheten särskilt till barn och unga, som inte har så många fritidsaktiviteter samt till bostadsområden med ett begränsat utbud av fritidsverksamhet.
Uppmärksamhet ska fästas vid tillgängligheten, känslan av trygghet och vid de barn och unga som inte har modeller eller stöd hemifrån för att utöva fritidsverksamhet. För att åtgärderna ska riktas rätt bör man lyssna till barnens och ungdomarnas egna önskemål, förstå betydelsen av kön och bakgrund samt identifiera de unga som vill delta i handledd fritidsverksamhet, men som inte haft möjlighet till detta.
Följande ses som meriter:
- flera aktörers samprojekt
- samarbete mellan organisationer och gemenskapsaktörer
- utveckling av nya verksamhetsmodeller och utvecklande av bestående praxis
- utveckling av barn och ungas delaktighet och aktörskap
- permanent handledare eller annan vuxen som stödjer barnet/den unga
- verksamhetens livscykel och kontinuitet efter projektperioden.
I åtgärderna förväntas att man särskilt beaktar till exempel familjer med låg socioekonomisk ställning, ensamförsörjarfamiljer samt familjernas roll i barns och ungas hobbyverksamhet.
Den lokala fritidsverksamhet som skapas med understödet ska vara sådan lågtröskelverksamhet som är lättillgänglig och som inte kräver tidigare erfarenhet, långvarigt engagemang, hög kompetensnivå eller egna hobbyredskap. Det ses som en fördel om projektet ändå möjliggör långsiktigt deltagande.
Verksamheten som understöds ska vara öppen för alla, i första hand avgiftsfri, och den ska i huvudsak främja fritidsaktiviteter för barn och unga i åldern 9–18 år. Verksamheten kan i vissa fall även vara riktad enbart till en grupp med särskilda behov.
Obs! Aktörerna ska själva se till att de utrymmen som behövs för verksamheten är tillgängliga. Eventuella utrymmeskostnader ska beaktas i det ansökningsbara understödsbeloppet och de ska inkluderas i budgeten. |
Utöver de ovan nämnda förutsättningarna tillämpas vid inbördes jämförelse av understödsansökningar enhetliga bedömningskriterier för understöd som kultur- och bibliotekssektionen beviljat (se nedan). I jämförelsen betonas i synnerhet funktionella utgångspunkter och praktiskt genomförande. Alla bedömningskriterier behöver inte uppfyllas för att understöd ska kunna beviljas, men understödet och understödsnivån bedöms i förhållande till grunderna.
Bedömningskriterierna från och med den 1 juni 2022
Följande aspekter beaktas vid bedömningen av de konstnärliga utgångspunkterna och innehållen:
- verksamhetens konstnärliga målsättningar och grundtankens styrka samt hur dessa syns i den planerade verksamheten
- hur tydligt verksamhetens konstnärliga utgångspunkter framgår av ansökan (till exempel den särskilda karaktären hos den egna verksamheten)
- verksamhetens professionalitet, ambition, intresse och effekt på det egna konstfältet
- hur verksamheten ökar mångfalden av formerna och innehållen i stadens kultur- och konstutbud
- verksamhetens kreativa potential och konstnärliga utveckling
Följande aspekter beaktas vid bedömningen av de funktionella utgångspunkterna och genomförandet:
- verksamhetens funktionella yrkesmässighet och trovärdighet
- verksamhetens effekter, partnerskap och omfattning
- hur genomförbar och realistisk den verksamhet som anges i ansökan är, och hur enhetlig den helhet som utgörs av målsättningarna, planen och genomförandet är
- hur mångsidig resursallokeringen är, och vilka ekonomiska risker det finns
- hur nödvändigt understödet är för genomförandet av verksamheten
- verksamhetens utveckling och utvecklandet av verksamheten
- förmåga att utvärdera den egna verksamheten
- beaktandet av jämställdhet och likabehandling vid organiseringen av verksamheten
- beaktandet av ekologiska aspekter vid organiseringen av verksamheten
Följande aspekter beaktas vid bedömningen av mångfalden, tillgängligheten och delaktigheten:
- hur verksamheten stärker det faktum att utbudet av och aktörerna inom konst och kultur uttrycker ett mångstämmigt och mångsidigt Helsingfors
- hur man i verksamheten ur allmänhetens och deltagarnas synvinkel tar hänsyn till social, regional, kulturell, språklig, ekonomisk, åldersrelaterad och fysisk eller annan tillgänglighet
- hur målgrupperna har definierats, och på vilka sätt försöker man nå ut till de olika målgrupperna
- hur verksamheten breddar publik- och deltagarbasen för konst och kultur samt uppmuntrar till att delta i konst och till en bredare diskussion om konst
- hur verksamheten bidrar till en samhörig stad och invånarnas möjligheter att delta i och själv genomföra verksamheten
- hur man i verksamheten använder sig av och utvecklar nätverks- och gemenskapsstärkande metoder
På alla understöd för kultur tillämpas Helsingfors stads strategiska riktlinjer, allmänna anvisningar för understöd samt Kultur- och fritidssektorns gemensamma principer för understöd.
Specialstöd för lokal kulturverksamhet kan sökas från den 22.4 till den 21.5.2025 senast kl. 16.00.
Understöd beviljas i regel för projekt som varar i tre år, och avsikten är att det understöd som söks i första hand ska förbli detsamma varje år. Understödsnivån beror ändå på storleken på det årliga anslag som stadsfullmäktige reserverar för ändamålet. Vänligen observera att understödet kan täcka högst 80 procent av de godtagbara utgifterna för hela den treåriga projektperioden.
För att ansöka om understöd måste du fylla i en blankett i det separata ansökningssystemet. För att ansökan ska kunna lämnas in måste man registrera sig i ansökningssystemet.
I ansökan pilottestar vi ett separat stödssystem och samlar i samband med ansökan även in respons om hur väl systemet fungerar. Därför gäller inte de anvisningar om ifyllande av ansökningsblanketten, som finns på stadens egna understödssidor. |
Gå till att fylla ansökan om understöd (linken öppnas 22.4.)
Förhandsgranska ansökningsblanketten (kommer snart)
Med blanketten frågas om den sökande organisationen samt om projektets innehåll, mål och genomförande. Alla frågor på blanketten gäller det projekt understödet söks för och inte den ansökande organisationens verksamhet i allmänhet.
Skicka in din ansökan senast kl. 16.00 den dag då ansökningstiden upphör. Efter detta har du ytterligare 24 timmar på dig att redigera din ansökan. Understöd beviljas inte för ansökningar som lämnats in efter utsatt tid. Det lönar sig att skicka in ansökan redan före den sista ansökningsdagen, eftersom det då kan förekomma störningar på grund av överbelastning i tjänsten.
Om ansökan är bristfällig, ombeds du komplettera den. Om en bristfällig ansökan inte har kompletterats före det kompletteringsdatum som staden har angett, behandlas ansökan på basis av de uppgifter som lämnats och underkänns, ifall förutsättningarna för beviljande av ansökan inte uppfylls.
Beslut om understöden för treårsperioden fattas varje år på basis av ansökan, det vill säga understödet ska årligen fastställas genom en fortsatt ansökan. Då rapporteras även verksamheten under det gångna projektåret. Rapporten påverkar beviljandet av fortsatt finansiering.
Bilagor som behövs till ansökningar om specialstöd för lokal kulturverksamhet för barn och unga:
- Projektplan för den ansökta perioden (närmare plan för det kommande projektåret och riktlinjer för de följande åren)
- Ett kontoutdrag eller någon annan anmälning från banken om kontoinnehavaren, av vilken ska framgå både kontoinnehavare och kontonummer. Om sökanden bifogar sitt kontoutdrag till ansökan skall kontotransaktionerna täckas så att de inte visas. Understöd som beviljats kan inte betalas om dokumentet saknas.
Bilagorna skickas via samma e-tjänst där själva ansökan lämnas in. De aktörer som beviljas understöd ombeds ännu separat bekräfta att den som lämnar in ansökan har rätt att agera i organisationens namn. Det ges separata anvisningar om detta.
Specialstöden för lokal kulturverksamhet för barn och unga behandlas vid partnerskapsenheten för Helsingfors stads tjänst för främjande av kultur. Beslut om understöd för projektperioden 2025–26 fattas vid kultur- och fritidsnämndens kultur- och biblioteksektions möte i augusti 2025. Den exakta mötestiden uppdateras på webbplatsen under våren 2025. Sökandena informeras om besluten efter sektionens beslut. Information om besluten skickas till de sökande per post.
Hösten 2025 utbetalas understöden i en rat efter beslutet. Understödet kan användas fram till 31.7.2026.
Om understödstagaren står i skuld till staden, används stadens indrivningsbara fordran för det beviljade understödet av understödstagaren.
Understöden utbetalas på bankkontot under understödsmottagarens namn. Om understödstagaren saknar bankkonto ska denna öppna ett sådant. För att säkerställa uppgifterna om bankförbindelsen lämnas ett kontoutdrag eller någon annan handling av vilken framgår kontoinnehavarens namn och kontonummer som bilaga till ansökan. Understödet utbetalas inte om denna utredning saknas.
Mer information som gäller utbetalning ges av förvaltningssekreterare Minna Leino, tfn 09 3108 9044, minna.leino@hel.fi (Länk öppnar standardprogram för e-post) .
Villkor för användningen av understödet
På alla understöd för kultur tillämpas Helsingfors stads allmänna anvisningar för understöd samt Kultur- och fritidssektorns gemensamma principer för understöd.
- Kultur- och fritidssektorns gemensamma principer för understöd(Länk leder till extern tjänst) .(pdf)
- Helsingfors stads allmänna anvisningar för understöd 28.10.2019(Länk leder till extern tjänst) (pdf, på finska)
Den person eller aktör till vilken understödet betalas är ansvarig för användningen av understödet och för utredningen om användningen av understödet.
Understödet får endast användas för det ändamål som nämns i understödsbeslutet. Om användningsändamålet inte har definierats i understödsbeslutet, ska understödet användas för det ändamål som angetts i ansökan. I enlighet med villkoren för understöd har staden rätt att återkräva understödet eller en del av det.
Understödstagaren får inte använda understödet för medelanskaffning eller utgifter för affärsverksamhet och investeringar, och inte heller för att utöka finansieringstillgångar eller andra långsiktiga investeringar.
Understödstagaren ska ordna sin bokföring och revision på det sätt som lagen förutsätter samt så att användningen av understödet kan följas i bokföringen.
Understödstagaren ska utan ersättning lämna Helsingfors stad de uppgifter som Helsingfors stad anser behövliga för behandlingen av ansökan om understöd samt för beviljandet av understöd och för övervakningen av användningen av understödet.
Understödsgivaren har rätt att granska sökandens eller understödstagarens bokföring och förvaltning samt vid behov även utföra andra inspektioner som gäller verksamheten.
Understödsmottagaren ska utan dröjsmål meddela Helsingfors stad om väsentliga förändringar, som påverkar användningen av understödet, genom att kontakta handläggarna.
Se kontaktuppgifterna för handläggning av kulturstöd. (Länk leder till extern tjänst)
Understödstagaren förbinder sig att reda ut bakgrunden till de leverantörer som används i verksamheten och att göra sin anskaffning av ansvariga aktörer som fullgör sina samhälleliga skyldigheter.
Utredning om användningen av understödet
Användningen av alla understöd som staden beviljat ska rapporteras.
Specialstöd för lokal kulturverksamhet för barn och unga rapporteras årligen i samband med den fortsatta ansökan, utöver vilken understödstagarna dessutom även kan åläggas att inlämna en mellanrapport. Som avslutning på den treåriga projektperioden görs en separat slutrapport.
Det är viktigt för Helsingfors stad att information om understödens effekter insamlas, vilket betyder att understödsmottagaren utöver att rapportera om sin egen verksamhet regelbundet även ska insamla respons av deltagarna i verksamheten. Responsen samlas in med en separat responsblankett som understödstagarna får närmare anvisningar om.
Understödsmottagaren är bokföringsskyldig för projektet. I projekten ska inkomster och utgifter följas upp med en separat rapport om kostnadsställena. Rapporten om kostnadsställena inlämnas i samband med slutrapporteringen under projektets sista år.
Användning av Helsingfors-emblemet
Understödstagaren ska i mån av möjlighet foga Helsingfors stads emblem till sitt informations- och marknadsföringsmaterial. Helsingfors-emblemet har finsk- och svenskspråkiga versioner samt en tvåspråkig version. I samtliga fall ska understödstagaren nämna Helsingfors stad som understödjare av evenemanget.
Ladda ner Helsingfors-emblemet.(Länk leder till extern tjänst)
Till stöd för planeringen av projekten har vi samlat bakgrundsmaterial som innehåller bland annat statistisk information om barn och unga.
Läs bakgrundsmaterialen.
Om du planerar projekt enligt Helsingforsmodellen eller vill veta mer, kan du kontakta specialplanerare Jenni Peisa, tfn 09 310 20455, jenni.peisa@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post) eller Katri Tenhola, tfn 09 310 27249, katri.tenhola@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post) .