Ansökningsperioden 2.5.2025-2.6.2025 kl. 16.00
Kriterier för understöd
- Verksamhet som ges understöd ska stödja genomförandet av målen i den gällande stadsstrategin, den lagstadgade planen för att främja välfärd och hälsa som godkänts av stadsfullmäktige samt strategin för social-, hälsovårds- och räddningssektorn.
- Understöd beviljas för verksamhet som syftar till att minska skillnaderna i fråga om välfärd och hälsa för befolkningen i ett område, förebygga utslagning samt främja delaktighet.
- Understöd beviljas för allmännyttig verksamhet som stöder och kompletterar social-, hälsovårds- och räddningstjänsternas lagstadgade uppgifter samt stärker och gör tjänsterna mångsidigare.
- Verksamhet som ges understöd ska rikta sig i huvudsak till grupper i utsatt ställning som behöver olika typer av lättillgängligt stöd, till exempel barn och unga, äldre, långtidssjuka och personer med funktionsnedsättning, personer som behöver mentalvårds-, kris- eller missbrukartjänster, personer med invandrarbakgrund samt olika minoritets- eller specialgrupper.
- Understöd för räddningsverksamhet riktas till organisationer vars verksamhet anknyter till förebyggande av olyckor, räddningsverksamhet och/eller främjande av befolkningsskydd samt säkerhet i hemmet och vardagen. Genom understöden stöds samhälleligt viktig upplysnings- och utbildningsverksamhet samt beredskaps- och säkerhetskommunikation för att främja säkerheten i vardagen bland medborgarna.
- Verksamheten ska vara långsiktig, kontinuerlig och öppen för helsingforsare. Understöd riktas inte till verksamhet av engångskaraktär, till exempel evenemangsproduktion.
- Understödet kan användas för administrativa kostnader såsom arbetsredskap, hyreskostnader och förvaltning, i den mån kostnaderna riktar sig till verksamhet som ges direkt understöd. Understödet kan inte användas för kostnader för en förenings allmänna förvaltning såsom årsmöten eller bank- och bokslutskostnader.
- Understöd riktas inte till investeringar.
- Understöd riktas inte till kostnader för fester och tillställningar eller gruppresor.
- Vid utdelningen av understöd ägnas uppmärksamhet åt organisationernas samarbete med andra organisationer och med Helsingfors stad.
- Vid utdelningen av understöd ägnas uppmärksamhet åt hur allmännyttiga och självförsörjande organisationerna är samt verksamhetens verkningsfullhet.
- Mottagaren av understödet ska ha egen medelanskaffning eller andra verksamhetsresurser (till exempel frivilligarbete), så att verksamheten inte är helt beroende av stöd från en enskild extern finansiär.
Understöd till social-, hälsovårds- och räddningssektorn
Verksamhet som ges understöd ska stödja genomförandet av målen i den gällande stadsstrategin, den lagstadgade planen för att främja välfärd och hälsa som godkänts av stadsfullmäktige samt strategin för social-, hälsovårds- och räddningssektorn.
Hur behandlingen av ärendet fortskrider
Understöd kan sökas av registrerade organisationer vilkas verksamhet riktar sig till helsingforsare och pågått i minst ett år. Understödet får användas enbart för det beviljade ändamålet och får inte vidareutdelas.
Så här ansöker du om bidrag
- Börja med e-tjänsten avustukset.hel.fi/sv
- Logga in i tjänsten.
- Fyll i elektronisk bidragsansökan.
- Skicka ansökan eller spara formuläret som ett utkast. Observera att bilagorna inte lagras tillsammans med utkastet.
- Du kan följa med behandlingen av ansökan i ärendemappen.
När ska man ansöka?
- Ansökningstiden för understöd som beviljas av stadsstyrelsen är i maj varje år. Beslut om bidrag fattas i slutet av året efter att budgeten har godkänts.
- Ansökan gäller till dess att beslutet har fattats. En ny ansökan som skickats för samma ändamål ersätter den gamla, om den har lämnats inom utsatt tid. Ansökningarna bevaras i ärendemappen i fyra år.
Hur ärendet framskrider
- Social-, hälsovårds- och räddningsnämnden eller tjänsteinnehavaren fattar beslutet.
- Staden betalar bidraget till den sökandes bankkonto.
- Understödet får användas endast för ett beviljat ändamål och man ska lämna en redogörelse om användningen till staden.
- Meddela staden utan dröjsmål om betydande förändringar som påverkar användningen av understödet (kanslia.avustukset[at]hel.fi)
Giltighetstid
En inskickad ansökan är i kraft tills ett beslut fattats. En ny ansökan för samma ändamål ersätter den tidigare om den sänts inom utsatt tid.
Ytterligare upplysningar
Ansök om bidrag från Helsingfors stad via e-tjänsten. Undantagsvis kan du lämna in ansökan till registratorskontoret. Skriv mottagarens adress på kuvertet: Helsingfors stads registratorskontor, PB 10, 00099 Helsingfors stad.
Marianne Neijonen
040 665 3267
marianne.neijonen@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post)