Projektunderstöd beviljas registrerade aktörer, oregistrerade arbetsgrupper och enskilda personer.
Understöd beviljas inte för
- verksamhet som huvudsakligen bedrivs utanför Helsingfors
- slutna tillställningar (i fråga om specialmålgrupper kan understöd också beviljas för verksamhet som endast är öppen för en begränsad grupp).
- inspelningar eller publikationer, såsom böcker, skivor, filmproduktioner, spel, lärdomsprov
- mediepubliceringsverksamhet, såsom tidnings-, tv- eller radioverksamhet, webbplatser, kanaler på sociala medier
Understöd beviljas inte heller för
- religiösa eller partipolitiska tillställningar
- presentationer, föreläsningar eller seminarier
- fritids- och klubbverksamhet för vuxna
- studieverksamhet eller kurser och läger
- tävlingsverksamhet
- enskilda konserter, föreställningar eller utställningar
Med understödet stöds i första hand verksamhet enligt dessa principer, men även annan verksamhet kan beaktas som en kompletterande verksamhetsform.
Understöd kan inte beviljas för verksamhet där hela finansieringen enbart täcks med understödet i fråga.
För sådan verksamhet som staden köper eller redan stöder med hjälp av understöd beviljas i princip inga överlappande understöd. I princip stöds inte heller stadens egen verksamhet av understöd.
På alla understöd för kultur tillämpas Helsingfors stads strategiska riktlinjer, allmänna anvisningar för understöd samt Kultur- och fritidssektorns gemensamma principer för understöd.
I Alpparken har man traditionellt arrangerat en musikbetonad evenemangshelhet som utspelar sig under sommarveckosluten. Evenemangsserien har vanligtvis ägt rum i juli, och aktörerna inom evenemangsproduktionen har samarbetat bland annat i fråga om tidtabellen och gemensamma strukturer. Helsingfors stad deltar i helheten med understödsfinansiering.
Avsikten är att behovsprövat bevilja cirka 6–7 evenemang understöd på sammanlagt cirka 80 000 euro. Målet är en programhelhet som erbjuder invånarna mångsidiga konstupplevelser i Alpparken. Samtidigt vill man göra det möjligt för nya aktörer att delta i att ordna evenemang. Beslutet om understöden för evenemangshelheten Alppipuiston kesä har traditionellt fattats i början av året, och ansökningstidtabellen har meddelats separat. Se "Ansökningsprocess" nedan for mer info.
Vid bedömningen av ansökningarna tillämpas enhetliga kriterier. Ta del av bedömningskriterierna på förhand och begrunda din verksamhet i förhållande till dem. För att få understöd behöver man inte uppfylla alla bedömningskriterier, men understödet och understödsnivån bedöms i förhållande till kriterierna. Ansökningarna bedöms var för sig men jämförs också med varandra, och vid helhetsbedömningen beaktas bland annat det tillgängliga anslaget. Understöden är behovsprövade.
Bedömningskriterierna från och med den 1 juni 2022
Följande aspekter beaktas vid bedömningen av de konstnärliga utgångspunkterna och innehållen:
- verksamhetens konstnärliga målsättningar och grundtankens styrka samt hur dessa syns i den planerade verksamheten
- hur tydligt verksamhetens konstnärliga utgångspunkter framgår av ansökan (till exempel den särskilda karaktären hos den egna verksamheten)
- verksamhetens professionalitet, ambition, intresse och effekt på det egna konstfältet
- hur verksamheten ökar mångfalden av formerna och innehållen i stadens kultur- och konstutbud
- verksamhetens kreativa potential och konstnärliga utveckling
Följande aspekter beaktas vid bedömningen av de funktionella utgångspunkterna och genomförandet:
- verksamhetens funktionella yrkesmässighet och trovärdighet
- verksamhetens effekter, partnerskap och omfattning
- hur genomförbar och realistisk den verksamhet som anges i ansökan är, och hur enhetlig den helhet som utgörs av målsättningarna, planen och genomförandet är
- hur mångsidig resursallokeringen är, och vilka ekonomiska risker det finns
- hur nödvändigt understödet är för genomförandet av verksamheten
- verksamhetens utveckling och utvecklandet av verksamheten
- förmåga att utvärdera den egna verksamheten
- beaktandet av jämställdhet och likabehandling vid organiseringen av verksamheten
- beaktandet av ekologiska aspekter vid organiseringen av verksamheten
Följande aspekter beaktas vid bedömningen av mångfalden, tillgängligheten och delaktigheten:
- hur verksamheten stärker det faktum att utbudet av och aktörerna inom konst och kultur uttrycker ett mångstämmigt och mångsidigt Helsingfors
- hur man i verksamheten ur allmänhetens och deltagarnas synvinkel tar hänsyn till social, regional, kulturell, språklig, ekonomisk, åldersrelaterad och fysisk eller annan tillgänglighet
- hur målgrupperna har definierats, och på vilka sätt försöker man nå ut till de olika målgrupperna
- hur verksamheten breddar publik- och deltagarbasen för konst och kultur samt uppmuntrar till att delta i konst och till en bredare diskussion om konst
- hur verksamheten bidrar till en samhörig stad och invånarnas möjligheter att delta i och själv genomföra verksamheten
- hur man i verksamheten använder sig av och utvecklar nätverks- och gemenskapsstärkande metoder
Ansökningstid
Projektstöden har fortlöpande ansökningstid, men de beviljas i regel för det pågående året. Ett undantag utgörs av slutet på året, då man behandlar även ansökningar för projekt, som sker i början av följande år. Se närmare tidtabeller för handläggning och beslut nedan. Understöd beviljas inte retroaktivt från inlämnandet av ansökan, så lämna in ansökan i god tid. En ansökan bör alltid inlämnas före kl. 16 på utsatt dag.
Projektunderstöd för år 2024 behandlas hösten 2024 enligt följande:
- Ansökningar som inkommit senast ons den 14 augusti kl. 16 behandlas på kultur- och bibliotekssektionens möte to den 26 september 2024.
- Ansökningar som inkommit senast ons den 25 september kl. 16 behandlas på kultur- och bibliotekssektionens möte ti den 12 november 2024.
- Ansökningar som inkommit senast ons den 23 oktober kl. 16 behandlas på kultur- och bibliotekssektionens möte ti den 3 december 2024. Obs! Detta är den sista behandlingen för understöd som delas ut till projekt för år 2024.
Om den sökta projektunderstödssumman är högst 7 500 euro och den beviljade understödssumman högst 5 000 euro, fattas beslutet av tjänsteinnehavare, inte av kultur- och bibliotekssektionen. Kulturens tjänsteinnehavarbeslut(Länk leder till extern tjänst) fattas av chefen för kulturfrämjande och följer i allmänhet kultur- och bibliotekssektionens beslutschema så att tjänsteinnehavarbeslut kommer efter sektionens möten.
Projektunderstöd för år 2025
Du kan ansöka om projektunderstöd i förväg redan under år 2024 för sådana projekt vars första offentliga del äger rum under de första tre månaderna av år 2025. Om du lämnar in en sådan ansökan senast onsdagen den 18 september 2024 kl. 16, behandlas den på kultur- och bibliotekssektionens möte den 3 december 2024.
Under år 2025 behandlas projektunderstödsansökningar första gången på kultur- och bibliotekssektionens möte i januari-februari. För att hinna med denna behandling måste ansökan vara oss tillhanda senast måndagen den 9 december kl. 16. Understöd för projekt under år 2025 kan också sökas senare i kontinuerlig ansökan enligt behandlingsschemat för år 2025.
Separat understödsfinansiering för evenemangshelheten Alppipuiston kesä 2024
Ansökningstiden för understöd riktade till evenemangen vid Alppipuiston kesä 2024 löper ut onsdagen den 29 september klockan 16. Ansökningarna behandlas vid kultur- och bibliotekssektionens möte början av året 2024.
Hur ansöker man om understödet?
Läs ansökningsanvisningarna noga och skaffa dig de nödvändiga bakgrundsuppgifterna och bilagorna för att lämna in ansökan. Du kan fylla i ansökan via den vänstra balken Skapa ny applikation, då du är inloggad i söktjänsten. Inloggningslänken finns uppe till höger på sidan.
Man ska i princip besvara alla frågor. Uppgifterna om tidtabeller, belopp, evenemangsplatser och ekonomi är särskilt sådana som vanligtvis är nödvändiga för att understöd ska kunna beviljas.
Du kan spara ansökan som ett utkast och återkomma till att fylla i den senare. Din ansökan sparas i din egen profil i Helsingfors stads e-tjänst. Understöden kan ansökas vid kontinuerlig ansökan, men sökanden bör dock beakta de angivna behandlingstidtabellerna.
Om ansökan är bristfällig begärs sökanden att komplettera den. Om den bristfälliga ansökan inte kompletteras senast det datum som myndigheten fastställt, behandlas ansökan på grundval av de inlämnade uppgifterna och avslås om förutsättningarna för beviljande av understöd inte uppfylls.
Nödvändiga bilagor för projektunderstöd:
- Meritförteckningar för arbetsgruppens medlemmar när det gäller projekt för yrkesmässiga konstutövare.
- Kontoutdrag eller motsvarande dokument som anger kontoinnehavarens namn och kontonummer (ny sökande eller om bankkontaktuppgifterna har ändrats).
Lämna in de nödvändiga bilagorna till ansökan via e-tjänsten. Av registrerade föreningar, sammanslutningar, privatpersoner och kontoansvariga för arbetsgrupper krävs som bilaga ett kontoutdrag eller annan anmälan från banken om kontoinnehavaren (ny sökande eller om bankkontaktuppgifterna har ändrats) som ska visa både kontoinnehavaren och kontonumret. Om sökanden bifogar sitt kontoutdrag till ansökan kan kontotransaktionerna täckas så att de inte visas. Beviljat understöd kan inte betalas ut om dokumentet saknas.
Ansökan behandlas vid partnerskapsenheten vid enheten för kulturfrämjande inom Helsingfors stads kultur- och fritidssektor. Behandlingstiden beror på det ansökta understödet. Kultur- och bibliotekssektionen vid kultur- och fritidsnämnden(Länk leder till extern tjänst) eller enhetschefen(Länk leder till extern tjänst) beslutar om understöden. Besluten meddelas till sökandena efter sektionen fattat besluten. Sökandena delges beslutet per post.
Projektunderstöden betalas ut i en rat.
Om understödstagaren är skyldig staden, kvittas stadens indrivningsbara fordran mot det understöd som beviljats understödstagaren.
Understödet betalas automatiskt till det konto som understödstagaren angett i ansökan efter det att beslutet har fattats (betalningstid 21 dygn). Om understödstagaren inte har ett bankkonto, ska ett sådant öppnas. Betalningen förutsätter att sökanden lämnat ett kontoutdrag eller något annat dokument av vilket kontoinnehavarens namn och kontonummer framgår. Understödet betalas inte ut om denna utredning saknas.
Mer information om utbetalningen ges av förvaltningssekreterare Minna Leino, tfn 09 3108 9044, minna.leino@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post)
Villkor för användningen av understödet
På alla understöd för kultur tillämpas Helsingfors stads allmänna anvisningar för understöd.(Länk leder till extern tjänst)
Den person eller aktör till vilken understödet betalas är ansvarig för användningen av understödet och för utredningen om användningen av understödet.
Understödet får endast användas för det ändamål som nämns i understödsbeslutet. Om användningsändamålet inte har definierats i understödsbeslutet, ska understödet användas för det ändamål som angetts i ansökan. I enlighet med villkoren för understöd har staden rätt att återkräva understödet eller en del av det.
Understödstagaren får inte använda understödet för medelanskaffning eller utgifter för affärsverksamhet och investeringar, och inte heller för att utöka finansieringstillgångar eller andra långsiktiga investeringar.
Understödstagaren ska ordna sin bokföring och revision på det sätt som lagen förutsätter samt så att användningen av understödet kan följas i bokföringen.
Understödstagaren ska utan ersättning lämna Helsingfors stad de uppgifter som Helsingfors stad anser behövliga för behandlingen av ansökan om understöd samt för beviljandet av understöd och för övervakningen av användningen av understödet.
Understödsgivaren har rätt att granska sökandens eller understödstagarens bokföring och förvaltning samt vid behov även utföra andra inspektioner som gäller verksamheten.
Understödsmottagaren ska utan dröjsmål meddela Helsingfors stad om väsentliga förändringar, som påverkar användningen av understödet, genom att kontakta handläggarna. Se kontaktuppgifterna för handläggning av kulturstöd.(Länk leder till extern tjänst)
Understödstagaren förbinder sig att reda ut bakgrunden till de leverantörer som används i verksamheten och att göra sin anskaffning av ansvariga aktörer som fullgör sina samhälleliga skyldigheter.
Villkor och anvisningar för projektunderstöd
Projektunderstödet kan endast användas för kostnader som föranleds av projektet. Godtagbara utgifter är till exempel
- löner och arvoden för vilka skatt och socialskyddsavgift har innehållits
- kostnader för reklam, marknadsföring och tryck (till exempel programblad och affischer)
- hyra för lokaler och utrustning
- transportkostnader (hyrning av bil, kilometerersättning m.m.)
- projektets försäkringspremier och upphovsrättsersättningar
Följande utgifter godkänns inte:
- inköp av utrustning
- utdelade stipendier
Betalning av löner/arvoden
Understödet är i regel skattefritt för alla medlemmar i den konstnärliga arbetsgruppen upp till statens årliga konstnärsstipendium. Understödstagaren är skyldig att själv utreda om summan av de stipendier hen erhållit överstiger gränsen för skattepliktig inkomst. Mer information om beskattningen lämnas av skattemyndigheten(Länk leder till extern tjänst). Man ska göra en stipendieanmälan till skattemyndigheten om understöd som betalas till en privatpersons konto i personens namn, varvid den som tar emot understödet på arbetsgruppens vägnar vid behov själv ska se till att uppgifterna om gruppen utreds för skattemyndigheten.
Om stipendiet har använts för att betala arvoden till andra än medlemmar i den konstnärliga arbetsgruppen, ska man verkställa förskottsinnehållning på de utbetalda arvodena och betala de vederbörliga socialavgifterna. Förskottsinnehållning ska verkställas och vederbörliga socialavgifter ska betalas även på löner/arvoden som betalas av registrerade sammanslutningar.
Utredning om användningen av understödet
Användningen av alla understöd som staden beviljat ska rapporteras. Projektunderstödet rapporteras med projektbedömningsblanketten (Webropol). Fyll i blanketten.(Länk leder till extern tjänst)
Med projektbedömningsblanketten man redogör för användningen av understödet och utvärderar projektets framgång. Bedömningsblanketten ska fyllas i inom tre månader efter det att projektet avslutats, dock senast före utgången av januari följande år.
Understödstagaren behöver inte sända kvitton som hänför sig till understödet till kultur- och fritidssektorn, men föreningen är skyldig att förvara kvittona på det sätt som bokföringslagen förutsätter och att på begäran uppvisa dem för kultur- och fritidssektorn eller för Helsingfors stads inspektör eller en inspektör som företräder staden.
Användning av Helsingfors-emblemet
Understödstagaren ska i mån av möjlighet foga Helsingfors stads emblem till sitt informations- och marknadsföringsmaterial. Helsingfors-emblemet har finsk- och svenskspråkiga versioner samt en tvåspråkig version. I samtliga fall ska understödstagaren nämna Helsingfors stad som understödjare av evenemanget.
Ta del av de allmänna anvisningarna i avsnittet Anvisningar och stöd och kontakta vid behov understödsberedarna.