Riktat understöd för idrott 2025: främjandet av en tryggare föreningsverksamhet

Riktat understöd är ett understöd som beviljas registrerade idrottsföreningar i Helsingfors för riktad idrottsverksamhet. Riktat understöd är ett behovsprövat understöd.

Riktat understöd beviljas för utvecklingsarbete som främjar ett tryggare idrottsutövande i idrottsföreningar för barn och ungdomar. De understödda projekten ska i huvudsak vara riktade till barn och unga i Helsingfors.

Ansökningstid: 11.3.-4.4.2025

Vid ansökan om och användningen av understödet samt rapporteringen över användningen ska man följa ansökningsanvisningen för understöd för idrott och Helsingfors stads allmänna anvisningar för understöd.

Riktat understöd beviljas för utvecklingsarbete som främjar ett tryggare idrottsutövande i idrottsföreningar för barn och ungdomar. Understödets målsättning är att göra föreningsverksamheten mer ansvarsfull och trygg. De understödda projekten ska i huvudsak vara riktade till barn och unga i Helsingfors.

I ett tryggt sällskap kan barnen idrotta utan mobbning, trakasserier, rasism och annat osakligt beteende. Man tar snabbt och proaktivt itu med ett osakligt beteende och det förebyggs på många olika sätt. En trygg föreningsmiljö erbjuder positiva upplevelser i en uppmuntrande och uppskattande atmosfär vilket främjar den sociala tryggheten och gemenskapen.

Projekten som understöds ska omfatta minst två åtgärdshelheter. Av dessa helheter ska en vara utveckling av verksamhetsmodeller för en tryggare förening. Nedan finns exempel på hur man kan utveckla säkrare verksamhetsmodeller. Åtgärden ska grunda sig på dessa eller motsvarande gärningar:

Till exempel:

  • Utse och utbilda trakasserikontaktpersoner
  • Utveckla och ta ibruk anonyma välbefinnandeenkäter
  • Uppdatera föreningens stadgar så att de beaktar trakasserier, mobbning, rasism och annat osakligt beteende samt de disciplinära åtgärder de leder till
  • Utarbeta principer för en tryggare förening
  • Anvisningar om hur man ingriper i situationer med osakligt beteende
  • Göra rekryteringspraxisen säkrare så att utdragen om brottslig bakgrund kontrolleras för volontärer och anställda
  • Kommunicera och synliggöra åtgärderna för en tryggare förening

Dessutom ska en eller flera av följande åtgärder vidtas:

  • Barnens och de ungas säkerhet samt delaktighet ska ökas i föreningens verksamhet
  • Tränarnas, instruktörernas och resten av personalens kunnande ska utvecklas ur en tryggare föreningsverksamhets synvinkel
  • Åtgärder mot rasism bör utvecklas
  • En jämställdhets-, jämlikhets- eller ansvarsplan ska utarbetas och åtgärderna förverkligas

Vid bedömningen av ansökningarna och beviljandet av understöd betonas projekt där man utvecklas och testar nya verksamhetsmodeller med målsättningen att hitta permanenta metoder för föreningens verksamhet. Aktörer som inte ännu har färdiga eller utvecklade verksamhetsmodeller för främjandet av en tryggare föreningsverksamhet prioriteras.

Vid utvärderingen av ansökningarna beaktas även följande faktorer: projektets omfattning och ändamålsenlighet i förhållande till målen för understödet, realism i projektets ekonomi- och verksamhetsplan, sökandens egna tillgångar och eventuell annan finansiering för verksamheten, samt verksamhetens kontinuitet efter projektperioden. Planmässigheten och konkretionen i dokumenteringen av projektet och bedömningen av effekter beaktas när ansökningarna jämförs.

Projektet ska ha en ansvarig person, en tydlig verksamhetsplan samt realistiska och mätbara mål. Understöd beviljas endast för ett år.

Storleken på understöden varierar mellan 2 500–25 000 euro.

Understödet kan beviljas sökande som uppfyller kriterierna för understödet och som har ansökt om understödet inom den angivna tidsfristen. Det beviljade understödsbeloppet kan inte överskrida det ansökta understödsbeloppet.

Ansökningstiden för riktat undersöd för idrott är 11.3.-4.4.2025

Ansökningsblanketten och ansökningsättet som används i ansökan definieras närmare ansökningstiden. Understödet ansöks inloggad i e-tjänsten för understöd.

Bruksanvisningar för e-tjänsten för understöd med inloggningsinstruktioner hittar du här(Länk leder till extern tjänst).

I undantagsfall kan ansökan om understöd lämnas till stadens registratorskontor: Helsingfors stads registratorskontor, Kultur och fritid/Idrott, PB 10, 00099 HELSINGFORS STAD (Besöksadress: Stadshuset, Norra Esplanaden 11–13). Ansökningar som lämnas till stadens registratorskontor ska vara framme senast klockan 15 på den utsatta dagen.

Till ansökan ska bifogas de understödsspecifika obligatoriska bilagorna. En förteckning över bilagorna finns nedan.

Om sökanden inte tidigare har ansökt om Helsingfors stads understöd eller om uppgifterna har förändrats, ska även följande bilagor lämnas i samband med ansökan:

  • föreningens stadgar
  • bankens meddelande om kontoägaren eller en kopia av kontoutdraget (sökanden ska ha ett finländskt bankkonto till vilket understödet betalas)
  • utdrag ur föreningsregistret
  • De senast fastställda (signerad) bokslut, verksamhetsberättelse och revisionsberättelse
  • budget och verksamhetsplan för det år som ansökan gäller

Beslut om beviljande av riktade understöd fattas av idrottssektionen. Besluten siktas på att fattas i maj. Ett understödsbeslut jämte anvisningar för ändringssökande sänds per post till alla instanser som ansökt om understöd för kännedom.

Du kan läsa Idrottssektionens beslut här(Länk leder till extern tjänst).

Understöden betalas ut i enlighet med understödsbeslutet i en rat med de betalningsuppgifter som understödstagaren angett. Om understödstagaren inte har ett bankkonto, ska ett sådant öppnas. Helsingfors stad betalar ut understöden endast till ett bankkonto med understödstagarens namn.

Beviljande och utbetalning av understöd förutsätter att det inte har förekommit oklarheter i fråga om de understöd som staden beviljat sökanden under tidigare år. Staden har rätt att avbryta utbetalningen av det beviljade understödet under utredningen, om det finns anledning att misstänka att villkoren för återindrivning av understödet som anges i punkt 10 i Helsingfors stads allmänna understödsvillkor uppfylls.

Staden har rätt att kvitta det beviljade understödet helt eller delvis mot dess återindrivningsbara fordran på understödstagaren.

Understödet får endast användas för det ändamål som nämns i understödsbeslutet. Om användningsändamålet inte har definierats i understödsbeslutet, ska understödet användas för det ändamål som angetts i ansökan. Användningstiden av understödet definieras också i understödsbeslutet.

Understödet kan endast användas för kostnader som projektet orsakar. Understödet får inte användas för medelanskaffning eller utgifter för affärsverksamhet och investeringar, inte heller för att utöka finansieringstillgångar eller andra långsiktiga investeringar. Understödet kan inte finansiera förvärv av anläggningstillgångar. Understödet får inte delas vidare till andra samfund eller som personligt bidrag till medlemmar, utan det är avsett för föreningens allmänna verksamhet.

När projektet är över ska sökanden rapportera de vidtagna åtgärderna och uppnådda resultaten under projektet. Av sökanden krävs en ekonomisk rapport per kostnadsställe där de kostnader som allokerats projektet specificeras. Om projektet genomförs som en del av föreningens grundläggande verksamhet, till exempel med hjälp av fast personal, ska användningsrapporten ange hur många timmar av varje persons arbetsinsats som har använts för projektet.

Tidsfristen av användningsrapporten och dess inlämningsmetod definieras i understödsbeslutet.

Ta del av de övriga handlingar som gäller beviljande, användning av understöd för idrott och utredning av användningen i en sammanställt form på sidan Anvisningar och stöd(Länk leder till extern tjänst).

De personer som ger personlig rådgivning om understöd för idrott hittar du på sidan Kontaktuppgifter(Länk leder till extern tjänst).