Löneunderstöd för ungdomsverksamhet

Löneunderstöd kan beviljas till registrerade ungdoms- eller motsvarande föreningar i Helsingfors, vars ungdomsverksamhet på grund av verksamhetens natur och/eller omfattning kräver mycket organiseringsarbete. De föreningar som är berättigade till löneunderstöd bestäms vart tredje år. Bestämmelsen baserar sig på grunderna för beviljande av löneunderstöd samt en bedömning av föreningarna som utförs vart tredje år. Ett beslut om löneunderstöd fattas varje år, vilket betyder att man ska ansöka om löneunderstöd varje år.

När du överväger att ansöka om understöd för ungdomsverksamhet bör du noggrant läsa både de allmänna avisningarna och villkoren för understöd och de understödsformsspecifika grunderna för beviljande och ansökningsanvisningarna. 

Löneunderstöd beviljas till registrerade ungdomsföreningar eller motsvarande registrerade föreningar i Helsingfors

  • som under sig har lokala, i Helsingfors verksamma ungdomsföreningar, -sektioner, -avdelningar eller verksamhetsgrupper eller om verksamhetens natur på annat sätt kräver organisering
  • där 2/3 av medlemmarna eller de aktiva deltagarna är yngre än 29 år.

Vid beslutet om beviljande av understöd beaktas föreningens behov av understöd. För att bedöma behovet beaktas:

Omfattningen, ändamålet och kvaliteten på sökandens verksamhet och behovet av anställda

  • antalet under 29-åriga medlemmar och aktiva deltagare som bor i Helsingfors, och deras andel av de övriga medlemmarna och aktiva deltagarna
  • antalet olika verksamhetsformer
  • den regionala täckningen och Helsingforsbetoningen hos föreningens verksamhet

Sökandens ekonomiska ställning

  • sökandens förmögenhet
  • en oproportionellt liten egen medelsanskaffning verkar sänkande på understödet
  • om förvaltningskostnaderna utgör en oproportionellt stor del av räkenskapsperiodens helhetsutgifter, minskar understödet

Offentliga understöd och stödlån som sökanden har fått samt deras användning

Föreningens ungdomspolitiska betydelse

  • ungdomens intressebevakningsuppdrag
  • samhällelig aktivering av unga
  • föreningens unicitet

Vidare fästs uppmärksamhet vid den betydelse som sökandens verksamhet har med tanke på ungdomspolitiken och ungdomsfostran.

Bedömning

En bedömning av verksamheten görs vart tredje år för föreningar som ansöker om löneunderstöd. För bedömningen svarar partnerskapsenheten, som överlämnar en rapport om bedömningen till ungdomssektionen som bilaga till löneunderstödsförslaget. Bedömningen utgör en av grunderna för beviljande av löneunderstöd. Bedömningen av föreningarna genomförs av en extern expert på bedömning, och den grundar sig på föreningarnas genomgripande självvärdering. Bedömningen riktas bland annat till föreningens verksamhet, förvaltning och resultat samt uppföljningen och mätningen av verksamheten och resultaten. Bedömningen producerar information för ungdomssektionen och tjänar som ett verktyg med vilket föreningarna kan utveckla sin verksamhet.

Löneunderstöd för det löpande året ska ansökas senast sista februari. Bilagor till ansökan kan dock lämnas fram till utgången av mars, om till exempel föreningens bokslut inte är färdigt sista februari. 

Ansökan ska fyllas i på elektronisk väg i stadens e-tjänst för understöd. Registrerade föreningar ska identifiera sig via föreningens egen suomi.fi-identifiering.

Bilagorna ska lämnas in via e-tjänsten. 

Följande bilagor ska alltid bifogas till ansökan:

  • verksamhetsplan för det år som ansökan gäller
  • budget för det år som ansökan gäller
  • bokslut för den senaste avslutade räkenskapsperioden
  • verksamhetsberättelse för den senaste avslutade räkenskapsperioden
  • revisorns eller verksamhetsgranskarens utlåtande om den senaste avslutade räkenskapsperioden
  • underskrivet protokoll över års- eller vårmötet som visar fastställandet av räkenskapsperioden och beviljandet av ansvarsfrihet
  • örteckning över lokala avdelningar under föreningen och antalet medlemmar i dem (om föreningen har avdelningar eller motsvarande grupper)

Nya sökande ska dessutom lämna följande bilagor (gäller även gamla sökande, om stadgarna eller kontonumret har ändrats): 

  • föreningens gällande stadgar 
  • en kopia av kontoutdraget eller bankens meddelande om kontoägaren 

När det gäller kopian av kontoutdraget räcker till exempel den sida av kontoutdraget där kontonumret och kontoägaren framgår. De övriga uppgifterna kan täckas så att de inte visas.

Om föreningen ansöker om understöd till sin ungdomsavdelning i Helsingfors ska avdelningens verksamhet och ekonomi visas separat i bokslutet, verksamhetsberättelsen, budgeten och verksamhetsplanen. Till exempel i bokslutet ska en ungdomsavdelning från Helsingfors visas på ett separat kostnadsställe.

Efter inlämnandet av den egentliga ansökan kan man lämna in bilagor på elektronisk väg fram till utgången av mars eller fram till ett separat avtalat datum. Observera dock att försenade bilagor fördröjer även behandlingen av ansökan och beslutsfattandet.

Med tre års mellanrum drar ungdomssektionen upp riktlinjer för löneunderstöd och fattar samtidigt beslut om föreningar som är berättigade till understödet utgående från bedömningen av verksamheten och de övriga grunderna för beviljande av understöd. Löneunderstödet ska dock ansökas separat varje år, och ett separat beslut fattas om löneunderstöden varje år. Beslutet fattas vanligtvis vid ungdomssektionens möte i slutet av maj.

Beslutet meddelas till sökanden per post, och ungdomssektionens mötesprotokoll där beslutet ingår i finns framlagt på Helsingfors stads webbplats. Föredragningslistorna för ungdomssektionens möten offentliggörs cirka en vecka före mötet, och föredragningslistorna och protokollen finns också på stadens webbplats.(Länk leder till extern tjänst)

Besluten visas inte i e-tjänsten för understöd.

Beslutet bör läsas noggrant. I beslutet finns alltid först en beslutsdel med förpliktelser och anvisningar för sökanden till exempel gällande utredning om användningen av understödet. I beslutsdelen anges också för vilken tidsperiod och för vilket ändamål understödet har beviljats. Understödet ska användas för det ändamål för vilket det har beviljats och under den tid för vilken det har beviljats.

Godtagbara utgifter för vilka man kan använda löneunderstöd är

  • löneutgifter för arbetstagare
  • lagstadgade och frivilliga socialavgifter samt lagstadgade försäkringar som härrör från anställningsförhållandet
  • resekostnader som orsakas av arbetstagarens arbete

Löneunderstödet får endast användas för lönekostnader för heltidsanställda arbetstagare. Löneunderstödet får inte användas till exempel för löneutgifter för timanställda klubbledare. 

Utredning om användningen

Användningen av det understöd som beviljats föregående år ska utredas i samband med den nya ansökan om understöd. Utredningen ska omfatta föreningens verksamhetsberättelse, resultaträkning, balansräkning och revisorernas eller verksamhetsgranskarnas utlåtande för året i fråga samt årsmötets protokoll där behandlingen av bokslutet och beviljandet av ansvarsfrihet framgår. Utredningen om användningen av beviljat understöd ska lämnas senast sista februari följande år, även om man inte ansöker om eller beviljas ett nytt understöd.

Om man inte på ett godtagbart sätt lämnar en utredning om användningen av understödet inom den utsatta tiden kan löneunderstödet återkrävas. Det är bra att komma ihåg att understödsgivaren i enlighet med Helsingfors stads allmänna anvisningar för understöd har rätt att vid behov begära alla uppgifter och handlingar som behövs för att utreda användningen av understödet. Understödstagaren är alltså skyldig att på separat begäran lämna även andra redogörelser än de som nämns i beslutet. 

Dessutom blir en del av dem som beviljats understöd för ungdomsverksamhet vald att undergå bokföringsgranskning varje år. Varje instans som fått understöd är skyldig att delta i bokföringsgranskningen och lämna tillhörande behövliga handlingar och uppgifter, om sökanden har blivit vald till granskningen.

Berättigade till förskott är föreningar som föregående år fått löneunderstöd av ungdomssektionen.

Läs mer om förskott på löneunderstöd.

Ta del av de allmänna anvisningarna om understöd för ungdomsverksamhet. 

Läs mer om anvisningarna och rådgivningen om understöd för ungdomsverksamhet. 

Om du har frågor eller vill berätta något om understöden för ungdomsverksamhet kan du kontakta planerarna vid ungdomsservicens partnerskapsenhet.

Ansöka om bidrag

Identifiera dig

Logga in på tjänsten och gör identifieringen.

Logga in Förhandsgranska programmet