Understöd för invånardelaktighet: Små understöd

Små understöd för nya och begynnande projekt

Ansökningstiden för 2024 har gått ut.

Med små understöd stöds nya, begynnande projekt och verksamhet enligt den första och andra understödskategorin eller kortvariga projekt av engångskaraktär. Med dessa understöd kan även oregistrerade aktörer och sammanslutningar stödas. 

I ansökan om små understöd ska man presentera en tydlig plan och en kostnadsberäkning över projektet samt ange ansvarspersonen för projektet. Ansökningar om understöd riktas till stadskansliet till enheten för delaktighet och rådgivning som svarar för beredningen av helheten med understöd för invånardelaktighet. Små understöd som beviljas är högst 3 000 euro.

Stadsstyrelsen, ansökan om understöd för invånardelaktighet - Små understöd

Understöd för invånardelaktighet beviljas för underhåll av invånarhus och samordning av deras verksamhet samt för utveckling av strukturer och metoder som förbättrar invånardeltagandet.

Understödskategorier är:
1. Allmänt understöd för underhåll av invånarhus och samordning av verksamhet
2. Verksamhetsunderstöd för utveckling av strukturer och metoder som förbättrar invånardeltagandet
3. Små understöd för nya och begynnande projekt. Små understödsansökningar behandlas i ankomstordning.

Hur behandlingen av ärendet fortskrider

Understöd kan sökas av registrerade sammanslutningar, såsom invånar- eller stadsdelsföreningar, andra föreningar, stiftelser, andelslag, sociala företag, parkeringsbolag som förvaltar invånarhus och andra företag, såvida den verksamhet som understödet beviljas för är allmännyttig och riktar sig till Helsingfors stads invånare.

Stadens allmänna anvisningar tillämpas på sökande som är företag. Små understöd kan också sökas av oregistrerade aktörer såsom stadsdelsrörelser och olika slags verksamhets- och arbetsgrupper.

Ansökningar om små understöd tas emot året runt eller så länge det finns tillräckligt med understöd. Små understöd som beviljas är högst 3 000 euro.

Så här ansöker du om bidrag
- Börja med e-tjänsten avustukset.hel.fi/sv
- Logga in i tjänsten.
- Fyll i elektronisk bidragsansökan.
- Skicka ansökan eller spara formuläret som ett utkast. Observera att bilagorna inte lagras tillsammans med utkastet.
- Du kan följa med behandlingen av ansökan i ärendemappen.

Hur ärendet framskrider
- Beslut om beviljande av små understöd fattas av kommunikationsdirektören.
- Du får beslutet per e-post.
- Staden betalar bidraget till den sökandes bankkonto.
- Understödet får användas endast för ett beviljat ändamål och man ska lämna en redogörelse om användningen till staden.
- Meddela staden utan dröjsmål om betydande förändringar som påverkar användningen av understödet (kanslia.avustukset[at]hel.fi)

Giltighetstid

En ansökan som skickats in gäller tills beslutet har fattats. En ny ansökan som gjorts för samma ändamål ersätter den gamla.

Ytterligare upplysningar

Ansök om bidrag från Helsingfors stad via e-tjänsten. Undantagsvis kan du lämna in ansökan till registratorskontoret. Skriv mottagarens adress på kuvertet: Helsingfors stads registratorskontor, PB 10, 00099 Helsingfors stad.

Veli-Matti Hurtig, kehittämispäällikkö
040 5749710
veli-matti.hurtig@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post)

Länkar

Uträtta ärenden på webben

Stadsstyrelsen, ansökan om bidrag för invånardelaktighet - små understöd

Tjänsten tillgänglig dygnet runt varje dag
Kräver identifiering.

  1. Understöd för invånardelaktighet beviljas för verksamhet som följer Helsingfors stads strategi och kompletterar stadens verksamhet, som till karaktären är allmännyttig, öppen och huvudsakligen avgiftsfri, innovativ och mångsidigt riktas till olika befolkningsgrupper.
  2. Understöd beviljas för verksamhet som syftar till att öka invånarnas möjligheter att delta och påverka, främja gemenskapsandan och förbättra trivseln i området och dess dragningskraft.
  3. Understöd kan sökas av registrerade sammanslutningar, såsom invånar- eller stadsdelsföreningar, andra föreningar, stiftelser, andelslag, sociala företag, parkeringsbolag som förvaltar invånarhus och andra företag, såvida den verksamhet som understödet beviljas för är allmännyttig och riktar sig till Helsingfors stads invånare. På företag som söker understöd tillämpas stadens allmänna anvisningar. Små understöd kan också sökas av oregistrerade aktörer såsom stadsdelsrörelser och olika slags verksamhets- och arbetsgrupper.
  4. Verksamheten ska främja samarbetet mellan olika aktörer i området.
  5. Målet är att nå balans i områdena och tillämpa behovsbaserad prövning. Vid beviljande av understödet kan sådana områden prioriteras som i det aktuella läget har mindre verksamhet eller som anses dra störst nytta av understödet.
  6. Sökanden ska ha också andra verksamhetsresurser som kan bestå av resursanskaffning, medlemsavgifter, lokaler eller inkomster från uthyrning av lokaler vidare, frivilligarbete och andra understöd.
  7. En förutsättning är att sökanden synliggör resultaten och nyttan av verksamheten och rapporterar om dessa.