Startunderstöd för ungdomsverksamhet

En förening för ungdomar eller yngre tonåringar som startar sin verksamhet eller startar sin verksamhet på nytt kan ansöka om startunderstöd för utgifter som härrör från att man startar eller omstartar verksamheten. En förening kan dock inte samma år få både start- och verksamhetsunderstöd.

När du överväger att ansöka om understöd för ungdomsverksamhet bör du noggrant läsa både de allmänna avisningarna och villkoren för understöd och de understödsformsspecifika grunderna för beviljande och ansökningsanvisningarna. 

Startunderstödet beviljas till ungdomsföreningar och föreningar för yngre tonåringar eller ungdomars verksamhetsgrupper, i vilka minst 2/3 av medlemmarna eller de aktiva deltagarna är Helsingforsbor i åldern 7–28 år. 

Understödet beviljas för kostnader som orsakas av att inleda verksamheten. 

Startunderstödet kan ansökas året om. Sökanden bör dock beakta att tidtabellen för beredningen och beslutsfattandet är bunden till tidpunkterna för ungdomssektionens möten.

Startunderstödet ska ansökas i e-tjänsten med ansökan om projektunderstöd. Ange under Tilläggsuppgifter att det är fråga om en ansökan om startunderstöd. Registrerade föreningar ska identifiera sig via föreningens egen suomi.fi-identifiering.

Du kan kontakta experterna vid partnerskapsenheten redan innan nu sänder ansökan. De brukar träffa företrädare för den nya föreningen. Vid det eventuella mötet pratar man om föreningen, och experterna ger råd om ansökan om understöd och andra ärenden som rör understöden.

Bilagorna ska lämnas in via e-tjänsten.

Bilagorna till ansökan om startunderstöd är

  • föreningens gällande stadgar 
  • en kopia av kontoutdraget eller bankens meddelande om kontoägaren
  • verksamhetsplan för det år som ansökan gäller
  • budget för det år som ansökan gäller

När det gäller kopian av kontoutdraget räcker till exempel den sida av kontoutdraget där kontonumret och kontoägaren framgår. De övriga uppgifterna kan täckas så att de inte visas. Beroende på situationen kan sökanden begäras att lämna in andra bilagor och utredningar.

Om processen för att registrera föreningen ännu inte är slutförd vid Patent- och registerstyrelsen (PRS) ska föreningen lämna ett intyg från PRS över att registreringen har inletts. Observera att det eventuella startunderstödet endast kan betalas till ett finländskt bankkonto som ägs av föreningen.

Efter inlämnandet av den egentliga ansökan kan man lämna in bilagor på elektronisk väg inom utsatt tid. Observera dock att försenade bilagor fördröjer även behandlingen av ansökan och beslutsfattandet.

Ungdomssektionen inom kultur- och fritidsnämnden fattar beslut om startunderstöden.

Observera att tidpunkterna för ungdomssektionens möten fastställer när det är möjligt att fatta beslutet. Om sökanden önskar att beslutet ska fattas vid ett visst möte bör sökanden kontakta experterna vid ungdomsservicens partnerskapsenhet.  Experterna ger information om den tidpunkt när ansökan senast ska lämnas in för att beslutsförslaget ska kunna beredas för mötet i fråga. 

Vanligtvis ska ansökan lämnas in minst en månad före mötet. Se tidpunkterna för ungdomssektionens möten 2024.(Länk leder till extern tjänst)

Beslutet meddelas till sökanden per post, och ungdomssektionens mötesprotokoll eller partnerskapschefens beslut där beslutet om understöd ingår i finns framlagt på Helsingfors stads webbplats. Föredragningslistorna för ungdomssektionens möten offentliggörs cirka en vecka före mötet, och föredragningslistorna och protokollen finns också på stadens webbplats(Länk leder till extern tjänst).

Besluten visas inte i e-tjänsten för understöd.

Beslutet bör läsas noggrant. I beslutet finns alltid först en beslutsdel med förpliktelser och anvisningar för sökanden till exempel gällande utredningen om användningen av understödet. I beslutsdelen anges också för vilken tidsperiod och för vilket ändamål understödet har beviljats. Understödet ska användas för det ändamål för vilket det har beviljats och under den tid för vilken det har beviljats.

Godtagbara utgifter för vilka man kan använda startunderstöd är

Utbildningskostnader

  • Resekostnader, undervisningsarvoden, hyror och materialkostnader för kurser, utbildningar och överläggningar som föreningen arrangerat.
  • Resekostnader och deltagaravgifter, då föreningens medlemmar deltar i kurser, utbildnings- och diskussionstillfällen och möten på distrikts- eller riksnivå. Dagtraktamenten är inte godtagbara utgifter.

Utgifter för läger- och utfärdsverksamhet

  • Kostnader för transporter, material, livsmedel, information, försäkringar och hyror i samband med läger och utfärder som föreningen arrangerar.
  • Deltagar- och resekostnader då en eller flera föreningsmedlemmar deltar i en distrikts- eller centralorganisations läger.

Utgifter för hobby- och rekreationsverksamhet

  • Materialkostnader och mindre inventarieanskaffningar till följd av verksamheten.
  • Transportkostnader.

Utgifter för internationell verksamhet

  • Materialkostnader, sakkunnigarvoden och utgifter orsakade av arrangemang och gästfrihet i samband med vänorts- eller liknande besök.
  • Rese- och deltagarkostnader, då organisationen besöker evenemang, seminarier, konferenser eller läger som arrangeras av föreningens internationella takorganisation eller broder- eller systerorganisation.
  • Rese- och deltagarkostnader för deltagande i något annat omfattande internationellt ungdomsevenemang som främjar internationalism bland unga.

Löneutgifter

  • Utgifter för personal

Informations- och administrationskostnader

  • Hyra och liknande kontorskostnader.
  • Kostnader för informations- och publiceringsverksamhet.

Följande utgifter är inte godtagbara: förmedlaravgifter, utgifter orsakade av medelsanskaffning eller affärsverksamhet, utgifter för annonsanskaffning, amortering av skulder, mötesarvoden, medlemsavgifter och avskrivningar. Med understöd kan man inte heller finansiera anskaffning av anläggningstillgångar.

Utredning om användningen

Användningen av startunderstödet ska utredas i samband med ansökan om verksamhetsunderstöd följande år. Utredningen om användningen av beviljat understöd ska lämnas även om man inte ansöker om ett nytt understöd för följande år. Utredningen ska omfatta föreningens verksamhetsberättelse, resultaträkning, balansräkning och revisorernas eller verksamhetsgranskarnas utlåtande för det år för vilket startunderstödet har beviljats. 

Om föreningen efter startunderstödet ansöker om verksamhetsunderstöd för följande år, ska föreningen lämna en utredning om användningen av startunderstödet i samband med ansökan om verksamhetsunderstöd.

Om man inte på ett godtagbart sätt lämnar en utredning om användningen av understödet inom den utsatta tiden kan verksamhetsunderstödet återkrävas. Det är bra att komma ihåg att understödsgivaren i enlighet med Helsingfors stads allmänna anvisningar för understöd har rätt att vid behov begära alla uppgifter, handlingar och redogörelser som behövs för att utreda användningen av understödet. Understödstagaren är alltså skyldig att på separat begäran lämna även andra redogörelser än de som nämns i beslutet.

Ta del av de allmänna anvisningarna om understöd för ungdomsverksamhet. 

Läs mer om anvisningarna och rådgivningen om understöd för ungdomsverksamhet. 

Om du har frågor eller vill berätta något om understöden för ungdomsverksamhet kan du kontakta planerarna vid ungdomsservicens partnerskapsenhet.

 

Ansöka om bidrag

Identifiera dig

Logga in på tjänsten och gör identifieringen.

Logga in Förhandsgranska programmet