Allmänna anvisningar om understöd för ungdomsverksamhet

Mottagaren av understöd för ungdomsverksamhet ska följa Helsingfors stads allmänna anvisningar för understöd(Länk leder till extern tjänst) (pdf), Understödsreglementet för ungdomsföreningar (pdf) och kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yhteisiä avustusperiaatteita 12.12.2023.(Länk leder till extern tjänst) (på finska)

Innehållet i Understödsreglementet för ungdomsföreningar finns även på denna webbplats under olika underrubriker. Det är viktigt att du noggrant läser igenom stadens allmänna anvisningar för understöd, de allmänna anvisningarna och villkoren för understöd för ungdomsverksamhet samt anvisningarna och villkoren för det understödsform du ansöker om.

Ungdomssektionen beviljar inte understöd för ungdomsverksamhet i gemenskaper som har beskattningsrätt, fackföreningars ungdomsverksamhet, studentföreningars verksamhet eller verksamhet i lagstadgade elevkårer.

Ungdomssektionen har som utgångspunkt att bevilja understöd för att stöda verksamheten, inte för att upprätthålla den. Alla föreningar ska således också själva bedriva medelsanskaffning för sin verksamhet. En förutsättning för att understöd beviljas är att den understödda verksamheten stöder ungdomsservicens verksamhetsidé och kompletterar tjänsterna inom ungdomsarbetet i Helsingfors stad samt gör dem mångsidigare.

Allmänna villkor för understöd för ungdomsverksamhet är dessutom

  • Den understödda verksamheten ska rikta sig till barn och ungdomar i Helsingfors. Utgångspunkten för understödet är att 2/3 av medlemmarna och de som aktivt deltar i verksamheten är personer bosatta i Helsingfors och att de är yngre än 29 år (undantag lägerunderstöd under skollovstider). För varje understödsform anges mer specifika medlemsdefinitioner och kriterier för beviljande.
  • Understödet får endast användas för det ändamål som nämns i understödsbeslutet. Om användningsändamålet inte har definierats i understödsbeslutet, ska understödet användas för det ändamål som angetts i ansökan.
  • Understöd beviljas inte för att delas ut vidare till andra gemenskaper eller enskilda personer.
  • Understöd beviljas inte till centralförbund eller nationella organisationer.
  • Staden har rätt att ur beviljade understöd inkräva egna fordringar som har uppstått hos den understödda gemenskapen.
  • Understöd beviljas på villkor att understödsmedlen på anmodan återbetalas, om de används för annat ändamål än det som ansökan gäller, eller om villkoren för användningen inte följs eller om understödstagaren har lämnat felaktiga eller ofullständiga uppgifter till ungdomsservicen i frågor som gäller understödet.
  • Understöd för samma ändamål beviljas inte ur två eller flera anslag inom staden.
  • Understöd för samma ändamål beviljas inte ur två eller flera understödsformer inom ungdomssektionen.
  • Understödet ska användas under det kalenderår under vilket understödet har beviljats.
  • Vid beviljandet av understöd kan ungdomssektionen använda sitt omdöme när allmänna undantagsförhållanden råder.

Understöd beviljas endast på ansökan.

Ansökan behandlas vid partnerskapsenheten för ungdomsservicehelheten. Behandlingen av ansökningarna grundar sig på en helhetsbedömning och på hur väl sökanden uppfyller bedömningskriterierna för ansökan om understöd för ungdomsverksamhet. Understöden är behovsprövade, endast på lägerunderstöden under skollovstider tillämpas en kalkylmässig princip. Behandlingstiden beror på det ansökta understödet. Till exempel verksamhetsunderstöden ska ansökas före utgången av februari, och besluten fattas vanligtvis i slutet av maj. Då behandlas ett stort antal ansökningar samtidigt. Till exempel enskilda ansökningar om projektunderstöd till ungdomars verksamhetsgrupper kan behandlas snabbt, till och med inom 2–3 veckor.

Beslutsfattare

Ungdomssektionen inom kultur- och fritidsnämnden fattar beslut om understöden för ungdomsverksamhet. Ungdomssektionen har delegerat besluten om projektunderstöd på högst 3 000 euro, förskott på verksamhets- och löneunderstöd samt återkrav av understöd till partnerskapschefen vid ungdomsservicen. Ungdomssektionen fattar emellertid alla beslut om startunderstöd till nya ungdomsföreningar.

Tillkännagivande av understödsbeslut

De som ansökt om understöd får ett skriftligt beslut till den postadress som angetts i ansökan. Om sökandens understödsansökan har avslagits, anges även grunderna för avslaget i beslutet. Alla sökande av understöd får anvisningar för ändringssökande med beslutet.    

Utbetalning av understöd

Beviljade understöd och förskott på understöd betalas ut i enlighet med Helsingfors stads allmänna anvisningar för understöd. Understöden betalas till det konto i ett penninginstitut som föreningen eller verksamhetsgruppen angett eller mot godtagbara fakturor eller verifikat. Den som fattar beslutet om beviljande av understöd bestämmer utbetalningssättet. 

De understöd som ungdomssektionen beslutat om och delegerat godkänns för utbetalning av partnerskapschefen. Ungdomssektionen har rätt att kräva in sina fordringar ur beviljade understöd. Partnerskapschefen vid ungdomsservicen övervakar att anvisningarna för användningen av understöd följs. Om understödstagaren bryter mot understödsvillkoren kan understödet återkrävas.

Understöd kan endast betalas till finländska bankkonton.