Understöd för främjande av idrott hos äldre

Understödet är ett behovsprövat specialunderstöd riktat till idrottsfrämjande verksamhet som stöder äldre Helsingforsbors välbefinnande och funktionsförmåga. Understödet kan sökas av föreningar och stiftelser. Ansökningstiden är 13.1−7.2.2025 kl. 16.00. Idrottssektionen beslutar vid sitt möte den 10 april 2025 om vilka projekt som ska beviljas understöd.

Syftet är att ägna särskild uppmärksamhet åt de äldre som bor hemma att leva ett kvalitativt och erfarenhetsrikt liv där de är aktiva aktörer. Med åtgärder som är förebyggande och främjar välmående svarar man på de utmaningar som befolkningens åldrande medför.

Utlysningen av understödet har beretts i samarbete med kulturservicen inom kultur- och fritidssektorn. År 2025 är anslaget för understöd för idrottsfrämjande 700 000 euro. Understödet finansieras ur arv som tillfallit staten och som Helsingfors stad förvaltar.

Vid ansökan om och användningen av understödet samt rapporteringen över användningen ska man följa Helsingfors stads allmänna anvisningar för understöd.

Understödet kan sökas av registrerade organisationer, föreningar och stiftelser som har rättshandlingsförmåga. Projektpartner kan vara oregistrerade samfund, aktionsgrupper och aktörer utanför Helsingfors samt till exempel företag. I ansökan ska man beskriva samarbetets former och roller. Den sökande organisationen svarar för användningen av understödet och rapporteringen om användningen.

Understödet är ett behovsprövat understöd med vilket man stöder verksamhet som främjar äldre människors välbefinnande och funktionsförmåga och som ökar de äldres idrott och motion. Syftet är att ägna särskild uppmärksamhet åt de hemmaboende äldres möjlighet att leva ett kvalitativt och erfarenhetsrikt liv där de är aktiva aktörer. Verksamheten ska vara öppen, och den kan inte riktas exempelvis endast till de egna föreningsmedlemmarna. Verksamhetens målgrupp borde i första hand vara äldre människor som bor hemma i Helsingfors.

De understödda projekten ska främja ett eller flera av följande mål:

  • utveckling av möjligheterna till idrott i närmiljön och regionalt
  • utveckling av aktiverande idrottsverksamhet som genomförs digitalt och på distans
  • utveckling av frivilligverksamhet och kamratstöd

Teman som också betonas vid jämförelse och utvärdering av projekten är:

  • verksamhetens tillgänglighet
  • ökning av äldre människors delaktighet och agentskap
  • bättre beaktande av mångfalden, särskilt den kulturella mångfalden, i idrottsmöjligheterna för äldre
  • gemensamt genomförande med andra aktörer
  • utnyttjande av nya partnerskap och verksamhetsmodeller för att främja idrott hos äldre
  • genomförande av verksamhet utanför ”täckningsområdet” för stadens idrottstjänster riktade till de  äldre eller i Helsingfors stadsförnyelseområden . . Som stöd för projektplaneringen kan sökandena använda information om hur de riktade idrottstjänsterna når de äldre i Helsingfors distrikt och stordistrikt, som producerats i stadens rörlighetsprogram 2018–2021.

Projekt som fått finansiering 2024 kan ansöka om fortsatt finansiering för sin verksamhet, om behovet av att fortsätta verksamheten tydligt har motiverats i ansökan om understödet.

Understöd kan användas för att täcka sådana kostnader för projektet som inte är aktörens direkta kostnader för den grundläggande verksamheten. Projektet ska ha en självfinansierad del. Självfinansieringens andel har inte definierats. Understöden är behovsprövade.

Vid beviljandet av understöden iakttas dessutom:

Ansökan öppnas i stadens elektroniska tjänst den 13 januari 2025 och avslutas den 7 februari 2025 kl. 16.00. Ansökan med bilagor måste skickas in inom utsatt tid. Försenade ansökningar avslås. Det rekommenderas att skicka in ansökan redan före sista ansökningsdagen, då tjänsten kan vara överbelastad.

För att ansöka om understöd måste sökanden fylla i en elektronisk ansökningsblankett, som kan fyllas i från avsnittet "Ansök om understöd" till vänster på sidan när du är inloggad i tjänsten. Inloggningslänken finns i det övre högra hörnet av webbplatsen. Välj "övrigt" som understödstyp och "år 2025" som understödsår på blanketten.

  • Ansökningsblanketten innehåller frågor om sökandeorganisationen och projektets innehåll, mål och genomförande.

Bruksanvisningar för e-tjänsten för understöd med inloggningsinstruktioner hittar du här(Länk leder till extern tjänst).

I undantagsfall kan ansökan om understöd lämnas till stadens registratorskontor: Helsingfors stads registratorskontor, Kultur och fritid/Idrott, PB 10, 00099 HELSINGFORS STAD (Besöksadress: Stadshuset, Norra Esplanaden 11–13). Ansökningar som lämnas till stadens registratorskontor ska vara framme senast klockan 15 på den utsatta dagen.

För projekt som år 2024 har beviljats villkorligt understöd för två år krävs en mellanrapport när man ansöker om understöd för 2025, tillsammans med en rapport per kostnadsställe för perioden 1.6.-31.12.2024.

Om sökanden inte tidigare har ansökt om understöd från Helsingfors stad eller om uppgifterna har ändrats, måste följande bilagor lämnas in elektroniskt tillsammans med ansökan:

  • samfundets stadgar
  • bankens meddelande om kontoinnehavare eller kopia av kontoutdrag (sökanden måste ha ett eget finskt bankkonto där understödet betalas ut)
  • utdrag ur förenings-/stiftelseregistret
  • bokslut och verksamhetsberättelse för 2023
  • verksamhetsplan och budget för 2025

Kultur- och fritidsnämndens idrottssektion fattar beslut om de projekt som beviljas understöd vid sitt möte den 10 april 2025. Alla sökande kommer att få ett understödsbeslut jämte anvisningar om ändringssökande skickat per post.

Bekanta sig med idrottssektionens tidigare beslut på idrottssektionens webbplats(Länk leder till extern tjänst).

Efter att ansökningstiden har gått ut ansvarar för beredningen av understödsförslagen bedömningsgrupper som bildas av tjänstehelheter inom idrott och kultur som arbetar i nära samarbete. Behandlingen av ansökningarna baseras på en helhetsbedömning och hur väl sökanden uppfyller bedömningskriterierna för understödsansökan. Alla understöd är behovsprövade.

Understöden betalas ut i enlighet med understödsbeslutet i en enda rat med de betalningsuppgifter som understödstagaren har angett. Om understödstagaren inte har ett bankkonto måste denne öppna ett bankkonto. Helsingfors stad betalar endast ut understöd till ett bankkonto med understödstagarens namn.

En förutsättning för beviljande och utbetalning av understöd är att det inte har förekommit några oklarheter i de understöd som staden beviljat sökanden under tidigare år. Staden har rätt att avbryta utbetalningen av beviljat understöd under utredningen av ärendet om det finns anledning att misstänka att förutsättningarna för återkrav av understöd enligt punkt 10 i Helsingfors stads allmänna understödsvillkor är uppfyllda. Staden har rätt att kvitta beviljat understöd helt eller delvis med en fordran som är indrivningsbar från understödstagaren.

Understödets användningstid är 1.6.2025–31.5.2026. För tvååriga projekt som startade 2024 är användningstiden 1.6.2024–31.5.2026.

Understödet kan användas för kostnader som uppstår från projektet och som inte är direkta kostnader för den sökandes grundläggande verksamhet. Projekten måste ha en egen finansieringsandel. Andelen av egen finansiering är inte specificerad.

I stadens allmänna anvisningar för understöd 28.10.2019(Länk leder till extern tjänst) (pdf) föreskrivs om användningen av samtliga understöd för idrott. 

Understödet får endast användas för det ändamål som anges i understödsbeslutet. Om användningsändamålet inte specificeras i understödsbeslutet, ska understödet användas för det ändamål som anges i ansökan. Staden har rätt att återkräva understödet eller en del av det om understödstagaren inte följer understödssvillkoren.

Understödet får inte användas för kostnader för insamling av medel eller affärs- och investeringsverksamhet, eller för att öka finansiella tillgångar eller andra långsiktiga investeringar.

Understödstagaren måste omedelbart meddela Helsingfors stad om en betydande förändring som påverkar användningen av understödet.

Understödstagare ska redovisa användningen av understödet och därtill samtidigt genomföra en utvärdering av effekten av understödet. Syftet är att länka projekten starkare till Helsingfors stadsstrategi och annat främjande av äldre personers hälsa och välbefinnande. Redovisningen ska lämnas till beviljaren av understödet senast tre månader efter utgången av användningstiden för projektet.

Tilläggsmaterial till stöd för ansökan om understöd

Övriga anvisningar och stöd

Ta del av de övriga handlingar som gäller beviljande, användning av understöd för idrott och utredning av användningen i en sammanställt form på sidan Anvisningar och stöd(Länk leder till extern tjänst)

De personer som ger personlig rådgivning om understöd för idrott hittar du på sidan Kontaktuppgifter.(Länk leder till extern tjänst) 

Ansöka om bidrag

Identifiera dig

Logga in på tjänsten och gör identifieringen.

Logga in Förhandsgranska programmet