Understödet är ett behovsprövat specialunderstöd riktat till idrottsfrämjande verksamhet som stöder äldre Helsingforsbors välbefinnande och funktionsförmåga. Aktörer i förenings- eller stiftelseform kan ansöka om detta understöd. Understödet för 2024 kommer att ansökas 15.1.–9.2.2024. Idrottssektionen fattar beslut om projekt som ska finansieras vid sitt sammanträde den 11 april 2024.
Syftet är att ägna särskild uppmärksamhet åt de hemmaboende äldres möjlighet att leva ett kvalitativt och erfarenhetsrikt liv där de är aktiva aktörer. Med förebyggande och välmåendefrämjande åtgärder svarar man på utmaningar som befolkningens åldrande medför.
Utlysningen av understödet har beretts i samarbete med kulturservicen inom kultur- och fritidssektorn. År 2024 är anslaget för understöd för idrottsfrämjande 700 000 euro. Understödet finansieras ur arv som tillfallit staten och som Helsingfors stad förvaltar.
Vid ansökan om och användningen av understödet samt rapporteringen över användningen ska man följa Helsingfors stads allmänna anvisningar för understöd.
Understödet kan ansökas av i Helsingfors registrerade organisationer, föreningar och stiftelser som har rättshandlingsförmåga. Projektpartner kan vara oregistrerade gemenskaper, aktionsgrupper och aktörer utanför Helsingfors samt till exempel företag. I ansökan ska man beskriva samarbetets former och roller. Den sökande organisationen svarar för användningen av understödet och rapporteringen om användningen.
Understödet är ett behovsprövat understöd med vilket man stöder verksamhet som främjar äldre människors välbefinnande och funktionsförmåga och som ökar idrott och motion hos äldre. Syftet är att ägna särskild uppmärksamhet åt de hemmaboende äldres möjlighet att leva ett kvalitativt och erfarenhetsrikt liv där de är aktiva aktörer. Verksamheten ska vara öppen och avgiftsfri, och den kan inte riktas exempelvis endast till de egna föreningsmedlemmarna. Verksamhetens målgrupp borde i första hand vara äldre människor som bor hemma i Helsingfors.
De understödda projekten ska främja ett eller flera av följande mål:
- utveckling av möjligheterna till idrott i närmiljön och regionalt
- utveckling av aktiverande idrottsverksamhet som genomförs digitalt eller på distans
- utveckling av frivilligverksamhet och kamratstöd
Teman som också betonas vid jämförelse och utvärdering av projekten är:
- verksamhetens tillgänglighet
- ökning av äldre människors delaktighet och agentskap
- bättre beaktande av mångfalden, särskilt den kulturella mångfalden, i idrottsmöjligheterna för äldre
- gemensamt genomförande med andra aktörer
- utnyttjande av nya partnerskap och verksamhetsmodeller för att främja idrott hos äldre
- genomförande av verksamheten i ”skuggområden” för stadens idrottstjänster för äldre. Som stöd för projektplaneringen kan sökandena använda information om hur de riktade idrottstjänsterna når de äldre i Helsingfors distrikt och stordistrikt, som producerats i stadens rörlighetsprogram 2018–2021.
Understöd kan beviljas för projekt som varar antingen ett eller två år. Besluten om fleråriga projektfinansieringar fattas dock varje år. Nivån för flerårighet är villkorlig, och understödet för varje år beror på beloppet på det årliga anslag som stadsstyrelsen reserverar för detta syfte.
Projekt som fått finansiering 2023 kan nu från samma understödsform ansöka om fortsatt finansiering för sin verksamhet, om behovet av att fortsätta verksamheten tydligt har motiverats i ansökan om understöd.
Understödet kan användas för att täcka sådana kostnader för projektet som inte är aktörens direkta kostnader för den grundläggande verksamheten. Projektet ska ha en självfinansierad del. Självfinansieringens andel har inte definierats. Understöden är behovsprövade.
Vid beviljandet av understöden iakttas dessutom:
Understödet för 2024 kan ansökas 15.1.–9.2.2024 fram till klockan 16. Båda blanketterna med eventuella bilagor ska lämnas inom den utsatta tiden. Försenade ansökningar avslås. Det rekommenderas att ansökan lämnas in redan före den sista ansökningsdagen, då tjänsten kan vara överbelastad.
Fyll i två blanketter:
- Ansökningsblankett. Ansök om understödet genom att klicka "Ansöka om bidrag" på vänstra kanten av denna sida Välj alternativet ”Annan” i menyn för understödskategorier och ansökningsåret "2024" i blanketten.
- Webropol blankett. Gå till Webropol blanketten(Länk leder till extern tjänst). Det är inte möjligt att spara svar så det rekommenderas att anteckna alla svar först i en separat fil. Förhandsgranska blanketten(Länk leder till extern tjänst) (på finska).
Bruksanvisningar för e-tjänsten för understöd med inloggningsinstruktioner hittar du här(Länk leder till extern tjänst).
I undantagsfall kan ansökan om understöd lämnas till stadens registratorskontor: Helsingfors stads registratorskontor, Kultur och fritid/Idrott, PB 10, 00099 HELSINGFORS STAD (Besöksadress: Stadshuset, Norra Esplanaden 11–13). Ansökningar som lämnas till stadens registratorskontor ska vara framme senast klockan 15 på den utsatta dagen.
För ansökan behövs inga andra bilagor än en Webropol-blankett (Länk leder till extern tjänst)med bilagor. Om sökanden inte tidigare har ansökt om Helsingfors stads understöd eller om uppgifterna har förändrats, ska följande bilagor dock lämnas i samband med ansökan:
- samfunds stadgar
- bankens meddelande om kontoägaren eller en kopia av kontoutdraget (sökanden ska ha ett finländskt bankkonto till vilket understödet betalas)
- utdrag ur förenings-/stiftelseregistret
- bokslut och verksamhetsberättelse 2022
- verksamhetsplan och budget 2024
Kultur- och fritidsnämndens idrottssektion fattar beslut om projekt som ska understödas vid sitt sammanträde den 11 april 2024. Ett understödsbeslut jämte anvisningar för ändringssökande sänds per post till alla instanser som ansökt om understöd för kännedom.
Läs idrottssektionens tidigare övriga beslut på idrottssektionens webbplats(Länk leder till extern tjänst).
Bedömningsgrupper bildade av tjänstehelheterna för idrott och kultur bereder understödförslagen i ett nära samarbete efter ansökningstiden. Behandlingen av ansökningarna grundar sig på en helhetsbedömning och på hur väl sökanden uppfyller bedömningskriterierna för ansökan om understöd. Alla understöd är behovsprövade.
Understöden betalas ut i enlighet med understödsbeslutet i en rat med de betalningsuppgifter som understödstagaren angett. Om understödstagaren inte har ett bankkonto, ska ett sådant öppnas. Helsingfors stad betalar ut understöden endast till ett bankkonto med understödstagarens namn.
Beviljande och utbetalning av understöd förutsätter att det inte har förekommit oklarheter i fråga om de understöd som staden beviljat sökanden under tidigare år. Staden har rätt att avbryta utbetalningen av det beviljade understödet under utredningen, om det finns anledning att misstänka att villkoren för återindrivning av understödet som anges i punkt 10 i Helsingfors stads allmänna understödsvillkor uppfylls. Staden har rätt att kvitta det beviljade understödet helt eller delvis mot dess återindrivningsbara fordran på understödstagaren.
Understödet kan användas under perioden 1.6.2024−31.5.2025. Understödet kan användas för att täcka sådana kostnader för projektet som inte är aktörens direkta kostnader för den grundläggande verksamheten. Projektet ska ha en självfinansierad del. Självfinansieringens andel har inte definierats.
I stadens allmänna anvisningar för understöd 28.10.2019(Länk leder till extern tjänst) (pdf) föreskrivs om användningen av samtliga understöd för idrott.
Understödet får endast användas för det ändamål som nämns i understödsbeslutet. Om användningsändamålet inte har definierats i understödsbeslutet, ska understödet användas för det ändamål som angetts i ansökan. Staden har rätt att kräva tillbaka understödet eller en del av det, om understödstagaren inte följer villkoren för understödet.
Understödet får inte användas för medelanskaffning eller utgifter för affärsverksamhet och investeringar, inte heller för att utöka finansieringstillgångar eller andra långsiktiga investeringar.
Understödstagaren ska utan dröjsmål meddela Helsingfors stad om väsentliga förändringar som påverkar användningen av understödet.
Understödstagarna ska lämna en utredning om användningen av understödet och en effektbedömning i samband med utredningen. Avsikten är att ännu starkare sammankoppla projekten med Helsingfors stadsstrategi och annat främjande av de äldres hälsa och välbefinnande. Utredningsrapporten ska lämnas till beviljaren av understödet senast tre månader efter utgången av användningstiden för projektet.
Projekt som understötts i samma understödsform under tidigare år ska redogöras för på det sätt som fastställs i understödsbeslutet
Tilläggsmaterial till stöd för ansökan om understöd
- Bakgrundsmaterial (pdf, på finska): studier, länkar och annat material till stöd för projektplaneringen, 2022. Även för sökande 2024
- Utredningar och dataanalyser av äldre Helsingforsbors idrottsutövande(Länk leder till extern tjänst) (på finska)
- Antalet äldre människor och utbudet av handledd idrott för äldre människor i distrikten och stordistrikten (pdf, på finska). Ur publikationen: Antalet äldre människor, deras hälsa och idrottsutövande samt utbudet av handledd idrott för äldre människor i Helsingfors enligt region – Fortsättning till en databaserad analys av äldre människors idrottsutövande
Övriga anvisningar och stöd
Ta del av de övriga handlingar som gäller beviljande, användning av understöd för idrott och utredning av användningen i en sammanställt form på sidan Anvisningar och stöd(Länk leder till extern tjänst).
De personer som ger personlig rådgivning om understöd för idrott hittar du på sidan Kontaktuppgifter.(Länk leder till extern tjänst)