Sammanslutningar som får understöd för grundläggande konstundervisning ska årligen under understödsperioden lämna in en ansökan om understöd jämte bilagor i Helsingfors stads e-tjänst.
Vid bedömningen av ansökningarna tillämpas enhetliga kriterier. Ta del av bedömningskriterierna på förhand och begrunda din verksamhet i förhållande till dem. För att få understöd behöver man inte uppfylla alla bedömningskriterier, men understödet och understödsnivån bedöms i förhållande till kriterierna. Ansökningarna bedöms var för sig men jämförs också med varandra, och vid helhetsbedömningen beaktas bland annat det tillgängliga anslaget. Understöden är behovsprövade.
Följande aspekter beaktas vid bedömningen av de konstnärliga utgångspunkterna och innehållen:
- verksamhetens konstnärliga målsättningar och idéns styrka samt hur dessa syns i den planerade verksamheten
- hur tydligt verksamhetens konstnärliga utgångspunkter framgår av ansökan (till exempel den särskilda karaktären hos den egna verksamheten)
- verksamhetens yrkesmässighet, ambition, intresse och effekt på det egna konstfältet
- hur verksamheten ökar mångfalden av formerna och innehållen i stadens kultur- och konstutbud
- verksamhetens kreativa potential och konstnärliga utveckling
Följande aspekter beaktas vid bedömningen av de funktionella utgångspunkterna och genomförandet:
- verksamhetens funktionella yrkesmässighet och trovärdighet
- verksamhetens effekter, partnerskap och omfattning
- hur genomförbar och realistisk den verksamhet som anges i ansökan är, och hur enhetlig den helhet som utgörs av målsättningarna, planen och genomförandet är
- hur mångsidig resursallokeringen är, och vilka ekonomiska risker det finns
- hur nödvändigt understödet är för genomförandet av verksamheten
- verksamhetens utveckling och utvecklandet av verksamheten
- förmåga att utvärdera den egna verksamheten
- beaktandet av jämställdhet och likabehandling vid organiseringen av verksamheten
- beaktandet av ekologiska aspekter vid organiseringen av verksamheten
Följande aspekter beaktas vid bedömningen av mångfalden, tillgängligheten och delaktigheten:
- hur verksamheten stärker det faktum att utbudet av och aktörerna inom konst och kultur uttrycker ett mångstämmigt och mångsidigt Helsingfors
- hur man i verksamheten ur allmänhetens och deltagarnas synvinkel tar hänsyn till social, regional, kulturell, språklig, ekonomisk, åldersrelaterad och fysisk eller annan tillgänglighet
- hur målgrupperna har definierats, och på vilka sätt försöker man nå ut till de olika målgrupperna
- hur verksamheten utvidgar publik- och deltagarbasen för konst och kultur samt uppmuntrar till att delta i konst och till en bredare diskussion om konst
- hur verksamheten bidrar till en samhörig stad och invånarnas möjligheter att delta i och själv genomföra verksamheten
- hur man i verksamheten utnyttjar och stärker nätverks- och gemenskapsbaserade metoder
Understöd kan inte beviljas för verksamhet där hela finansieringen täcks med understödet i fråga.
Vid behandlingen av understödsansökningarna iakttas dessutom Helsingfors stads strategiska riktlinjer och följande anvisningar:
Understöd för grundläggande konstundervisning kan ansökas en gång per år för det följande året. Ansökningstiden för understöd för grundläggande konstundervisning börjar onsdagen den 5 juni 2024 och slutar torsdagen den 26 september kl. 16.
Läs ansökningsanvisningarna noga och skaffa dig de nödvändiga bakgrundsuppgifterna och bilagorna för att lämna in ansökan. Gör ansökan om understöd i Helsingfors stads e-tjänst. När du är inloggad i e-tjänsten hittar du länken till ansökan på sidans vänstra sida. Inloggningslänken finns också uppe till höger på sidan.
Du kan spara ansökan som ett utkast och återkomma till att fylla i den senare. Din ansökan sparas i din egen profil i Helsingfors stads e-tjänst. Sänd din ansökan senast klockan 16 på ansökningstidens sista dag. Understöd beviljas inte för ansökningar som lämnats in efter den utsatta tiden. Ansökan bör sändas redan före den sista ansökningsdagen, eftersom tjänsten då kan vara överbelastad.
Om ansökan är bristfällig begärs sökanden att komplettera den. Om den bristfälliga ansökan inte kompletteras senast det datum som myndigheten fastställt, behandlas ansökan på grundval av de inlämnade uppgifterna och avslås om förutsättningarna för beviljande av understöd inte uppfylls.
Mer information om understöden för grundläggande konstundervisning ges av specialplanerare Nina Gran, tfn 09 3103 7006, nina.gran@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post)
Nödvändiga bilagor för understöd för grundläggande konstundervisning:
- verksamhetsplan för följande år
- budget för följande år
- bokslut för föregående år (av bokslutet ska framgå åtminstone föreningens resultat och balansräkning, dessutom ska en kopia av revisionsberättelsen eller verksamhetsgranskningsberättelsen jämte underskrifter bifogas).
- verksamhetsberättelse för föregående år
- föreningens stadgar (om det är fråga om en ny sökande eller om stadgarna har ändrats sedan föregående ansökan)
- kontoutdrag eller motsvarande dokument som anger kontoinnehavarens namn och kontonummer (ny sökande eller om bankkontaktuppgifterna har ändrats)
Lämna in de nödvändiga bilagorna till ansökan via e-tjänsten. Av registrerade föreningar, sammanslutningar, privatpersoner och kontoansvariga för arbetsgrupper krävs som bilaga ett kontoutdrag eller annan anmälan från banken om kontoinnehavaren (ny sökande eller om bankkontaktuppgifterna har ändrats) som ska visa både kontoinnehavaren och kontonumret. Om sökanden bifogar sitt kontoutdrag till ansökan kan kontotransaktionerna täckas så att de inte visas. Beviljat understöd kan inte betalas ut om dokumentet saknas.
Ansökan behandlas vid partnerskapsenheten vid enheten för kulturfrämjande inom Helsingfors stads kultur- och fritidssektor. Behandlingstiden beror på det ansökta understödet. Kultur- och bibliotekssektionen vid kultur- och fritidsnämnden(Länk leder till extern tjänst) beslutar om understöden.
För att bättre kunna följa stadens budgetprocess, kommer besluten om understöd för grundläggande konstundervisning att fattas i två delar, liksom år 2024. På kultur- och biblioteksutskottets möte tisdagen den 3 december 2024 kommer besluten om understöd för grundläggande konstundervisning för år 2025 att fattas. För de aktörer som fått understöd för grundläggande konstundervisning år 2024 och som baserat på ansökningarna föreslås få understöd för grundläggande konstundervisning även för år 2025, beviljas en del av understöd som ett förskott. Förskottet är 25 procent av aktörens understöd för grundläggande konstundervisning för år 2024.
Med förhandsbeslutet strävar vi efter att ge kontinuitet åt de som får understöd och säkerställa förutsättningarna för verksamheten i början av året. Kultur- och biblioteksutskottet fattar beslut om de slutliga understödssummorna för understöd för grundläggande konstundervisning vid sitt första möte år 2025 i januari-februari.
Besluten meddelas till sökandena efter sektionen fattat besluten. Sökandena delges beslutet per post.
Läs det senaste beslutet (på finska).(Länk leder till extern tjänst)
Understöden för grundläggande undervisning betalas enligt följande:
- Understöden på under 20 000 euro betalas i en rat 13.1.2023.
- Understöden på 20 000–50 000 euro betalas i två rater 13.1 och 7.4.2023.
- Understöden på över 50 000 euro betalas i tre rater 13.1, 7.4 och 7.9.2023.
Understödet betalas till ett bankkonto i understödstagarens namn. Om understödstagaren inte har ett bankkonto, ska ett sådant öppnas. För säkerställande av bankkontaktuppgifterna ska sökanden (ny sökande eller om bankkontaktuppgifterna har ändrats) som bilaga till ansökan lämna ett kontoutdrag eller något annat dokument av vilket kontoinnehavarens namn och kontonummer framgår. Understödet betalas inte ut om denna utredning saknas.
Mer information om utbetalningen ges av förvaltningssekreteraren Minna Leino, tfn 09 3108 9044, minna.leino@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post)
Villkor för användningen av understödet
På alla understöd för kultur tillämpas Helsingfors stads allmänna anvisningar för understöd.(Länk leder till extern tjänst)
Understödet får endast användas för det ändamål som nämns i understödsbeslutet. Om användningsändamålet inte har definierats i understödsbeslutet, ska understödet användas för det ändamål som angetts i ansökan. I enlighet med villkoren för understöd har staden rätt att återkräva understödet eller en del av det.
Understödstagaren får inte använda understödet för medelanskaffning eller utgifter för affärsverksamhet och investeringar, och inte heller för att utöka finansieringstillgångar eller andra långsiktiga investeringar.
Understödstagaren ska ordna en revision på det sätt som revisionslagen förutsätter. Understödstagaren ska ordna en revision även om revisionslagen inte förutsätter det. Då kan även en så kallad lekmannarevisor förrätta revisionen. Ett utlåtande, dvs. en verksamhetsgranskningsberättelse, ska ges om en revision som utförts av en lekmannarevisor.
Understödstagaren ska utan ersättning lämna Helsingfors stad de uppgifter som Helsingfors stad anser behövliga för behandlingen av ansökan om understöd samt för beviljandet av understöd och för övervakningen av användningen av understödet.
Understödsgivaren har rätt att granska sökandens eller understödstagarens bokföring och förvaltning samt vid behov även utföra andra inspektioner som gäller verksamheten.
Understödstagaren ska utan dröjsmål meddela Helsingfors stad om väsentliga förändringar som påverkar användningen av understödet.
Understödstagaren förbinder sig att reda ut bakgrunden till de leverantörer som används i verksamheten och att göra sin anskaffning av ansvariga aktörer som fullgör sina samhälleliga skyldigheter.
Utredning om användningen av understödet
Användningen av alla understöd som staden beviljat ska rapporteras. Användningen av verksamhetsunderstödet ska i första hand rapporteras i samband med ansökan om understöd för följande år genom att föregående års bokslut och verksamhetsberättelse bifogas.
Användning av Helsingfors-emblemet
Understödstagaren ska i mån av möjlighet foga Helsingfors stads emblem till sitt informations- och marknadsföringsmaterial. Helsingfors-emblemet har finsk- och svenskspråkiga versioner samt en tvåspråkig version. I samtliga fall ska understödstagaren nämna Helsingfors stad som understödjare av evenemanget.
Ta del av de allmänna anvisningarna i avsnittet Anvisningar och stöd och kontakta vid behov understödsberedarna.
Mer information om understöden för grundläggande konstundervisning ges av specialplanerare Nina Gran, tfn 09 3103 7006, nina.gran@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post)