Denna anvisning gäller alla läroanstalter med läroplaner för grundläggande konstundervisning som godkänts av kultursektionen vid Helsingfors stads kultur- och fritidsnämnd från och med den 21 augusti 2018. Alla läroanstalter ska följa denna anvisning utöver lagen om grundläggande konstundervisning, förordningarna, de grunder som Utbildningsstyrelsen föreskrivit och sin nya läroplan. Om läroanstaltens verksamhet ändras väsentligt eller om läroplaner, lagar och anvisningar inte följs, kan godkännandet av läroplanen återkallas.
Läroanstalter för grundläggande konstundervisning ska
- Underrätta Helsingfors stad om sådana väsentliga förändringar i verksamheten som inverkar på läroanstaltens verksamhetsförutsättningar och/eller verksamhetens art.
- Svara på Helsingfors stads förfrågningar och begäranden om information som gäller grundläggande konstundervisning.
- Utarbeta jämställdhets- och likabehandlingsplaner för sin läroanstalt som beaktar verksamhetens art och omfattning. Planerna ska kommuniceras med eleverna och föräldrarna.
- Införa sin läroplan i Utbildningsstyrelsens tjänst eGrunder eller publicera den till exempel på sin webbplats.
- Handla i elevens intresse så att eleven och hens vårdnadshavare utan undantag är medvetna om vilken helhet eleven genomför och vilka rättigheter hen har som elev. Godkännandet av läroplanen gäller endast de läroämnen och lärokurser som nämns i beslutet, och eleverna får inte ges grundläggande konstundervisning i läroämnen eller lärokurser för vilka det inte finns en godkänd läroplan.
- Delta i möten och forum för grundläggande konstundervisning som ordnas av Helsingfors stad.
Läroanstalten ska i sin verksamhet följa lagen om grundläggande konstundervisning 1998/633.
I lagen anges bland annat att
- Grundläggande konstundervisning är målinriktad och från nivå till nivå fortskridande.
- Undervisning får inte ordnas i syfte att uppnå ekonomisk vinst.
- Den som ordnar utbildningen ska utvärdera utbildningen samt delta i extern utvärdering av verksamheten.
- Syftet med elevbedömningen är att leda och sporra eleverna i deras studier samt utveckla deras förutsättningar att bedöma sig själva. Elevernas arbete ska bedömas mångsidigt.
- Utbildningsstyrelsen beslutar om elevbedömningen och vilka uppgifter som ska antecknas i betygen.
- Varje läroanstalt där det ordnas utbildning enligt lagen om grundläggande konstundervisning ska ha en rektor som svarar för verksamheten.
- En utbildningsanordnare ska med beaktande av den form i vilken utbildningen ordnas ha ett tillräckligt antal lärartjänster eller lärare i arbetsavtalsförhållande. Utbildningsanordnaren kan dessutom ha timlärare och annan personal.
- En elev kan inom två månader efter det att han eller hon fick del av bedömningen begära en ny bedömning av den lärare eller de lärare som utfört bedömningen. Om eleven är missnöjd med den nya bedömningen eller med det beslut genom vilket begäran har avslagits, kan eleven begära rättelse av bedömningen hos rektor.
- Skäliga avgifter för undervisningen kan tas ut av eleverna.
Läroanstalten ska följa Utbildningsstyrelsens gällande grunder för läroplaner för grundläggande konstundervisning.
I grunderna anges bland annat att
- Läroplaner som utarbetats enligt de nya grunderna ska tas i bruk från och med 1.8.2018. Elever som inleder sina studier efter 31.7.2018 ska följa de nya grunderna.
- Elever som inlett sina studier före 1.8.2018 kan studera enligt de gamla läroplanerna fram till 31.7.2021.
- Utbildningsanordnaren ska planera utbudet av undervisning och besluta om lärokurserna i enlighet med grunderna för läroplanen.
- Enligt 5 a § i lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män (609/1986, ändrad genom lag 1329/2014) ansvarar utbildningsanordnaren för att det i samarbete med personalen och eleverna eller de studerande årligen utarbetas en jämställdhetsplan för läroanstalten i fråga. I stället för en årlig genomgång kan en plan utarbetas för högst tre år i sänder. Jämställdhetsplanen kan införlivas i läroplanen eller i någon annan plan vid läroanstalten.
- Enligt 6 § 2 mom. i diskrimineringslagen (1325/2014) ska en utbildningsanordnare se till att varje läroanstalt har en plan för de åtgärder som behövs för att främja likabehandling. Likabehandlingsplanen kan ingå i läroplanen.
Bestämmelser om behörighetsvillkor för rektorer och lärare finns i statsrådets förordning om behörighetsvillkoren för personal inom undervisningsväsendet (1998/986).
Läroanstalternas verksamhet styrs också bland annat av skatteförvaltningens anvisning om momsbeskattning av utbildningstjänster.
Läroanstalten ansvarar för att anvisningarna följs.
Förteckning över läroanstalter med godkänd läroplan.