Separat ansökan: Coronaspecialstöd till sammanslutningar 2022

Kultur- och fritidsnämndens kultur- och bibliotekssektion(Länk leder till extern tjänst) beslutade den 22 mars 2022 att anvisa ett anslag på 1,75 miljoner euro för coronaåterhämtning för åren 2022 och 2023. Registrerade aktörer utanför statsandelssystemet anvisades 600 000 euro. Ansökningstiden var 13.4–27.4.2022 klockan 16.  Besluten om understöden fattades vid kultur- och bibliotekssektionens möte den 9 juni 2022. Användningstiden för understödet var 1.7–31.12.2022. Tidsfristen för rapporteringen är 31.5.2023.

Utlysning av Coronaspecialunderstöd 2022 

Obs! Ansökningstiden har upphört.

Syftet med specialunderstödet är att stöda kontinuiteten och trygga verksamheten på konstens och kulturens fält som en del av återhämtningen från coronapandemin. Det beviljade understödet kan vara högst 600 000 sammanlagt. Understödet kan användas under perioden 1.1.2023−31.12.2022.

En sökande sammanslutning kan lämna in endast en ansökan om denna understödsform. Det minsta understödsbelopp som beviljas är 10 000 euro.

Helsingfors stads kultur- och fritidssektor förutsätter att sökanden är förtrogen med utlysningen och ansökningsanvisningarna innan sökanden ansöker om understöd.

Berättigade sammanslutningar

Sammanslutningar vars hemort är Helsingfors är berättigade att ansöka. Sådana sammanslutningar är registrerade föreningar, stiftelser, andelslag, aktiebolag, kommanditbolag, firmor och öppna bolag. Denna ansökan omfattar inte sammanslutningar som finansieras genom statsandelssystemet.



Understödet kan inte ansökas av privatpersoner, arbetsgrupper, aktörer som ägs av Helsingfors stad eller som hör till stadskoncernen, sammanslutningar som får statsandelsfinansiering eller av aktörer som har annan hemort än Helsingfors.

Ansökningstid

Ansökningstiden är 13–27.4.2022 klockan 16.

Bedömningskriterier

Understöden riktas till registrerade yrkesmässiga konst- och kultursammanslutningar samt andra aktörer inom konst- och kulturbranschen i Helsingfors vilkas inkomster från den egentliga verksamheten har sjunkit under coronapandemin.

Vid jämförelsen mellan sökandena av detta understöd används i första hand följande bedömningskriterier:

  • Sökandens behov av tilläggsunderstöd: Sökandens redogörelse för behovet av ytterligare understöd, varvid man bedömer förändringarna i aktörens omsättning och/eller intäkter från den egentliga verksamheten 2019–2021, aktörens övriga ekonomiska situation och eventuella tidigare understöd som hänför sig till coronan.
  • Sökandens yrkesmässighet: Sökandens beskrivning av sin tidigare verksamhet inom konst- och kulturbranschen och sökandens beskrivning av verksamhetens karaktär. Aktörer vars verksamhet är yrkesmässigt organiserad, även om den annars inriktas på hobbyverksamhet, betraktas som yrkesmässiga aktörer. 
  • Sökandens yrkesmässighet: Sökandens beskrivning av sin tidigare verksamhet inom konst- och kulturbranschen och sökandens beskrivning av verksamhetens karaktär. Aktörer vars verksamhet är yrkesmässigt organiserad, även om den annars inriktas på hobbyverksamhet, betraktas som yrkesmässiga aktörer. 

Dessutom kan i andra hand de allmänna bedömningskriterierna för konst- och kulturunderstöd beaktas, vilka är

  • konstnärlig kvalitet
  • mångfald och jämställdhet
  • tillgänglighet
  • delaktighet och deltagande
  • funktionell kvalitet och genomförande

Övriga villkor

Sökanden ska uppfylla de primära kriterierna för att kunna få understöd. Understöden är behovsprövade och beviljas på grundval av en bedömning av ansökningarna, en jämförelse mellan dem och en helhetsbedömning. Det finns ingen subjektiv rätt till understöd, även om alla kriterier är uppfyllda. Beslutsfattandet påverkas också av det tillgängliga anslaget.

Ansökningarna om understöd och deras användningsändamål är offentliga uppgifter.

Understödstagarna ska vara medvetna om och följa Helsingfors stads allmänna anvisningar för understöd(Länk leder till extern tjänst) (pdf, på finska).

Ansökningsprocess

Ansök om understöd i Helsingfors stads e-tjänst. Via e-tjänsten lämnar man in understödsansökan, den obligatoriska bilagan till ansökan om coronaspecialunderstöd samt övriga obligatoriska bilagor till ansökan. Ansökningar kan inte lämnas in per e-post. Ansökningar och bilagor returneras inte.

Försenad ansökan

Om ansökan inte har lämnats in inom tidsfristen, är den försenad och blir avslagen. Ansökan ska vara framme i Helsingfors stads e-tjänst senast klockan 16 den sista ansökningsdagen.

Beslut

Experter vid partnerskapsenheten för kultur bedömer ansökningarna, och kultur- och bibliotekssektionen beslutar om de understöd som ska beviljas den 9 juni 2022. Besluten är offentliga efter beslutsmötet. Sökandena delges beslutet per post.

Utbetalning och användning av understödet

Hela det beviljade understödet betalas till understödstagarna i en rat efter beslutsfattandet. Det beviljade understödet kan användas för kostnaderna för 2022 så att användningstiden för understödet löper ut den 31 december 2022. Efter att användningstiden har löpt ut ska understödstagaren lämna en skriftlig utredning om användningen av understödet. Tidsfristen för rapporteringen är den 31 maj 2023.

Understödet får endast användas i enlighet med understödsbeslutet.

Användningen av understödet ska följas på ett separat kostnadsställe i bokföringen. För varje penningtransaktion ska finnas ett verifikat i löpande kronologisk ordning. Bokföringen och kvittona ska förvaras den tid som krävs enligt lag.

Mer information om coronaspecialunderstödet 2022 ges av projektplaneraren Riikka Mäkinen, tfn 09 310 35479, riikka.m.makinen@hel.fi (Länk öppnar standardprogram för e-post).

Ansöka om bidrag

Identifiera dig

Logga in på tjänsten och gör identifieringen.

Logga in