Separat ansökan: Coronaspecialstöd 2021

Obs! Ansökningstiden har upphört!

Kultur- och fritidsnämndens kultur- och bibliotekssektion(Länk leder till extern tjänst) beviljade den 23 november 2021 understöd till sammanslutningar och evenemang på konst- och kulturområdet samt läroanstalter för grundläggande konstundervisning för återhämtning från coronapandemin till ett belopp av sammanlagt 2,12 miljoner euro.

Användningstiden för understöden var t.o.m. den 31 december 2022. En utredning om användningen av understödet ska lämnas senast den 31 maj 2023.

Utlysning

Obs! Ansökningstiden har upphört!

Coronaspecialunderstöd 2021: Sammanslutningar och evenemang inom konst- och kulturområdet samt läroanstalter för grundläggande konstundervisning

Specialunderstöden är avsedda för att stöda Helsingfors konst- och kulturområde och evenemang samt fritidsverksamhet för barn och unga som en del av återhämtningen från coronapandemin. Vid stödet till konst- och kulturområdet och evenemangen betonas sammanslutningar som inte omfattas av statsandelssystemet. Understöden för hobbyverksamhet för barn och unga riktas till verksamhet vid läroanstalter som ger grundläggande konstundervisning i Helsingfors. 

De beviljade understöden är högst 2,12 miljoner euro sammanlagt. Understödet ansöks för 2021. Understödet kan användas fram till utgången av 2022. 

En sökande sammanslutning kan lämna in endast en ansökan om denna understödsform.  

Helsingfors stads kultur- och fritidssektor förutsätter att sökanden är förtrogen med utlysningen och ansökningsanvisningarna innan sökanden ansöker om understöd.

Ansökningstid

20.9–8.10.2021 kl. 16. 

Berättigade sammanslutningar

De sammanslutningar som är berättigade att ansöka om understödet ska ha rättshandlingsförmåga. Sådana sammanslutningar är föreningar, stiftelser, andelslag, aktiebolag, kommanditbolag, firmor och öppna bolag. 

Understödet kan inte ansökas av privatpersoner, arbetsgrupper, aktörer som ägs av Helsingfors stad eller som hör till stadskoncernen. 

Bedömningskriterier 

Vid jämförelsen av ansökningarna om denna understödsform används endast följande bedömningskriterier:

Sammanslutningar, aktörer och evenemang inom konst- och kulturområdet  

Understöden riktas till registrerade yrkesmässiga konst- och kultursammanslutningar samt till aktörer i hela värdekedjan inom konst- och kulturområdet i Helsingfors, vilkas verksamhet och inkomster har minskat eller upphört på grund av pandemin. Vid fördelningen av understöden betonas sammanslutningar som inte omfattas av statsandelssystemet. 

Vid jämförelsen mellan sökandena bedöms följande aspekter: 

  • Sökandens yrkesmässighet: Sökandens beskrivning av sin tidigare verksamhet i ekosystemet för konst, kultur och den kreativa branschen.
  • Användningsplan för understödet: Sökandens plan för användningen av understödet och dess sysselsättningseffekter. Vid bedömningen av användningsplanerna betonas helheter som bidrar till sysselsättningen och välfärden och som till sin helhet är genomförbara. 
  • Sökandens behov av tilläggsunderstöd: Sökandens redogörelse för behovet av ytterligare understöd, varvid man bedömer minskningen av inkomsterna samt de tidigare specialunderstöd som sökanden eventuellt fått. 

Grundläggande konstundervisning 

Understöden inriktas i första hand på de aktörer och konstarter i Helsingfors som har drabbats hårdast av pandemins inverkan på undervisningen. 

Vid jämförelsen mellan sökandena bedöms följande aspekter:  

  • Sökandens yrkesmässighet: Sökanden har en läroplan för grundläggande konstundervisning enligt den allmänna eller omfattande läroplanen och ger grundläggande konstundervisning enligt den i Helsingfors.  
  • Användningsplan för understödet: Sökandens plan för användningen av understödet och dess inverkan på undervisningen för barn och unga även i stadsdelar med särskilda behov. Vid bedömningen av användningsplanen för understödet betonas undervisningsverksamheten för uppträdande konst samt serviceproducenternas välfärd. 
  • Sökandens behov av tilläggsunderstöd: Sökandens redogörelse för behovet av ytterligare understöd, varvid man bedömer minskningen av inkomsterna samt de tidigare specialunderstöd som sökanden eventuellt fått. 

Övriga villkor 

Sökanden ska uppfylla alla kriterier för att kunna få understöd. Understöden är behovsprövade och beviljas på grundval av en bedömning av ansökningarna, en jämförelse mellan dem och en helhetsbedömning. Det finns ingen subjektiv rätt till understöd, även om alla kriterier är uppfyllda. Beslutsfattandet påverkas också av det tillgängliga anslaget.  

Ansökningarna om understöd och deras användningsändamål är offentliga uppgifter. Understödstagarna ska vara medvetna om och följa Helsingfors stads allmänna anvisningar för understöd. 

Ansökningsprocess 

Ansök om understöd i Helsingfors stads e-tjänst, se ansökningsanvisningarna nedan. Via e-tjänsten lämnar man in understödsansökan, den obligatoriska bilagan till ansökan om coronaspecialunderstöd samt övriga obligatoriska bilagor till ansökan. Ansökningar kan inte lämnas in per e-post. Ansökningar och bilagor returneras inte. 

Försenad ansökan 

Om ansökan inte har lämnats in inom tidsfristen, är den försenad och blir avslagen. Ansökan ska vara framme i Helsingfors stads e-tjänst senast klockan 16 den sista ansökningsdagen. 

Beslut 

Experter vid partnerskapsenheten för kultur och experter vid kultur- och fritidssektorn bedömer ansökningarna, och kultur- och bibliotekssektionen beslutar om de understöd som ska beviljas den 23 november 2021. Besluten är offentliga efter beslutsmötet. Sökandena delges beslutet per post. 

Utbetalning och användning av understöd 

Hela det beviljade understödet betalas till understödstagarna i en rat efter beslutsfattandet. Det beviljade understödet kan användas för kostnaderna för 2021 och 2022 så att användningstiden för understödet löper ut den 31 december 2022. Efter att användningstiden har löpt ut ska understödstagaren lämna en skriftlig utredning om användningen av understödet. Tidsfristen för rapporteringen är den 31 maj 2023. 

Understödet får endast användas i enlighet med understödsbeslutet. 

Användningen av understödet ska följas i bokföringen och åtminstone i form av kassabok. För varje penningtransaktion ska finnas ett verifikat i löpande kronologisk ordning. Bokföringen och kvittona ska förvaras den tid som krävs enligt lag. 

Mer information om coronaspecialunderstödet 2021 ges av projektplaneraren Riikka Mäkinen, tfn 09 310 35479, riikka.m.makinen@hel.fi (Länk öppnar standardprogram för e-post)

Ansöka om bidrag

Identifiera dig

Logga in på tjänsten och gör identifieringen.

Logga in