Understöd för ungdomsverksamhet: Projektunderstöd till föreningar

Projektunderstödet är avsett för projekt av engångskaraktär inom ungdomsverksamheten, som inte ingår i föreningens vanliga årliga verksamhet. Ungdomsföreningarnas årliga verksamhet stöds med verksamhetsunderstöd. Projektunderstödet kan beviljas för såväl kortvariga som långvariga projekt, dock endast för projekt som varar i högst tre år.

När du överväger att ansöka om understöd för ungdomsverksamhet bör du noggrant läsa både de allmänna avisningarna och villkoren för understöd och de understödsformsspecifika grunderna för beviljande och ansökningsanvisningarna.

Med projektunderstöd avses understöd som beviljas en gång för ett projekt inom ungdomsverksamheten med syfte att engagera unga och stärka dem socialt. Understödet kan beviljas för att genomföra ett projekt, ett evenemang eller en tillställning eller för att delta i en sådan verksamhet.

Projektunderstöd beviljas inte för projekt i enlighet med föreningens verksamhetsplan och som omfattas av den egentliga verksamheten.

Understödet beviljas till ungdomsföreningar och föreningar för yngre tonåringar, i vilka minst 2/3 av medlemmarna eller de aktiva deltagarna är Helsingforsbor i åldern 7–28 år.

Understödet kan beviljas för ett projekt och dess fortsättningsprojekt sammanlagt högst tre kalenderår. För projekt avsedda att vara fleråriga krävs redan vid ansökan om det första understödet en tydlig tidsplan och bedömningskriterier. Resultaten av projekten bör årligen utvärderas och bifogas till följande års ansökan. För projekt avsedda att vara ettåriga beviljas understöd för tilläggstid endast i undantagsfall.

Understödet beviljas i regel inte för sökandens administrativa eller därmed jämförbara utgifter. Ur medlen för projektunderstöd beviljas inte personliga resebidrag eller stipendier. Med understödet finansieras inte heller anskaffning av anläggningstillgångar, och understödet beviljas inte för projekt vars avsikt är att vara vinstbringande.

Understödet kan inte beviljas om användningen av ett tidigare beviljat projektunderstöd inte har redogjorts för på ett godtagbart sätt.

Ansökan om projektunderstöd ska lämnas in före projektet eller evenemanget. Projektunderstödet kan ansökas året om. Understödet ska ansökas i e-tjänsten med ansökan om projektunderstöd.

Ansökan ska fyllas i på elektronisk väg i stadens e-tjänst för understöd. Registrerade föreningar ska identifiera sig via föreningens egen suomi.fi-identifiering.

 

Verksamhetsplanen och budgeten för projektet kan lämnas som bilagor till ansökan eller anges i ansökningsblanketten i de punkter som är avsedda för dem. Om projektet varar i tre år ska man till ansökan också bifoga en plan för bedömning av projektets verksamhet. Bilagorna ska lämnas in via e-tjänsten.

Sökanden ska också lämna följande bilagor, om de inte har lämnats i samband med någon annan ansökan till Helsingfors stad:

  • föreningens gällande stadgar 
  • en kopia av kontoutdraget eller bankens meddelande om kontoägaren

När det gäller kopian av kontoutdraget räcker till exempel den sida av kontoutdraget där kontonumret och kontoägaren framgår. De övriga uppgifterna kan täckas så att de inte visas.

En ny sökande kan också begäras att lämna

  • verksamhetsplan för det år som ansökan gäller
  • budget för det år som ansökan gäller
  • bokslut för den senaste avslutade räkenskapsperioden
  • verksamhetsberättelse för den senaste avslutade räkenskapsperioden
  • revisorns eller verksamhetsgranskarens utlåtande om den senaste avslutade räkenskapsperioden
  • protokoll över årsmötet

Efter inlämnandet av den egentliga ansökan kan man lämna in bilagor på elektronisk väg inom utsatt tid. Observera dock att försenade bilagor fördröjer även behandlingen av ansökan och beslutsfattandet.

Ungdomssektionen fattar beslut om de ansökningar där den ansökta summan överstiger 3 000 euro. Partnerskapschefen vid ungdomsservicen fattar beslut om de ansökningar där den ansökta summan är högst 3 000 euro.  

Tidpunkterna för ungdomssektionens möten fastställer när det är möjligt att få ett beslut om ansökningar där summan är mer än 3 000 euro. Om sökanden önskar att beslutet ska fattas vid ett visst möte bör sökanden kontakta experterna vid ungdomsservicens partnerskapsenhet.  Experterna ger information om den tidpunkt när ansökan senast ska lämnas in för att beslutsförslaget ska kunna beredas för mötet i fråga. 

Vanligtvis ska ansökan lämnas in minst en månad före mötet. Se tidpunkterna för ungdomssektionens möten 2024. (Länk leder till extern tjänst)

Beslutet meddelas till sökanden per post, och ungdomssektionens mötesprotokoll eller partnerskapschefens beslut där beslutet om understöd ingår i finns framlagt på Helsingfors stads webbplats. Föredragningslistorna för ungdomssektionens möten offentliggörs cirka en vecka före mötet, och föredragningslistorna, protokollen och tjänsteinnehavarnas beslut finns också på stadens webbplats.(Länk leder till extern tjänst)

Partnerskapschefens beslutet finns också på stadens webbplats(Länk leder till extern tjänst)

Besluten visas inte i e-tjänsten för understöd.

Beslutet bör läsas noggrant. I beslutet finns alltid först en beslutsdel med förpliktelser och anvisningar för sökanden till exempel gällande utredningen om användningen av understödet. I beslutsdelen anges också för vilken tidsperiod och för vilket ändamål understödet har beviljats. Understödet ska användas för det ändamål för vilket det har beviljats och under den tid för vilken det har beviljats. 

Understödsgivaren bestämmer vilka utgifter som berättigar till understödet. Projektunderstödet får alltså endast användas för de utgifter som fastställs i beslutet. Om det i beslutet endast står att understödet beviljas för projektets kostnader, gäller detta bara de kostnader som i ansökan och/eller bilagorna till ansökan anges som användningsändamål för understödet. 

Projektets kostnader kan endast godkännas för den tidsperiod för vilken understödet enligt beslutet har beviljats. I beslutet anges alltid på vilket sätt och när en utredning om användningen av projektunderstödet ska lämnas. Om tidsplanen för det understödda projektet blir försenad och understödet behövs under en längre tid, ska sökanden av understöd kontakta partnerskapsenheten före utgången av den utsatta tiden för utredningen. För projekt avsedda att vara ettåriga beviljas dock understöd för tilläggstid endast i undantagsfall.

Om du under projektet har frågor eller vill ändra användningen av understödet bör du kontakta experterna vid ungdomsservicens partnerskapsenhet.

Utredning om användningen av projektunderstödet

En utredning om användningen av projektunderstödet ska lämnas med blanketten för utredning om användningen av projektunderstödet (på finska) inom utsatt tid. Förutom utredningsblanketten ska man lämna kopior av kvittona och de övriga verifikaten på projektets kostnader, om inte ett annat sätt för utredning anges i beslutet. Beroende på projektet kan ett bokslut med ett separat kostnadsställe för det understödda projektet begäras som utredning i stället för kvitton. 

Om man inte på ett godtagbart sätt lämnar en utredning om användningen av understödet inom den utsatta tiden kan projektunderstödet återkrävas. Det är bra att komma ihåg att understödsgivaren i enlighet med Helsingfors stads allmänna anvisningar för understöd har rätt att vid behov begära alla uppgifter, handlingar och redogörelser som behövs för att utreda användningen av understödet. Understödstagaren är alltså skyldig att på separat begäran lämna även andra redogörelser än de som nämns i beslutet. 

Dessutom blir en del av dem som beviljats understöd för ungdomsverksamhet vald att undergå bokföringsgranskning varje år. Varje instans som fått understöd är skyldig att delta i bokföringsgranskningen och lämna tillhörande behövliga handlingar och uppgifter, om sökanden har blivit vald till granskningen.

Ta del av de allmänna anvisningarna om understöd för ungdomsverksamhet. 

Läs mer om anvisningarna och rådgivningen om understöd för ungdomsverksamhet. 

Om du har frågor eller vill berätta något om understöden för ungdomsverksamhet kan du kontakta planerarna vid ungdomsservicens partnerskapsenhet.

 

Ansöka om bidrag

Identifiera dig

Logga in på tjänsten och gör identifieringen.

Logga in Förhandsgranska programmet