Sysselsättningsunderstöd

Allmänt om sysselsättningsunderstöd

Sysselsättningsunderstöd kan sökas av registrerade föreningar och stiftelser som varit verksamma i minst ett år och vars verksamhet främjar sysselsättningsmöjligheterna för arbetslösa helsingforsbor.

En ansökan som rör följande kalenderår ska lämnas in året innan. Sysselsättningsunderstöd för år 2024 ska sökas under perioden 17.11–14.12.2023 och ansökningstiden går ut 14.12.2023 kl. 16.00.  En ansökan anses vara försenad om ansökan inte har lämnats in inom utsatt tid eller om en bristfällig ansökan inte har kompletterats inom utsatt tid. Ansökningar som lämnats tomma anses vara försenade och kan inte kompletteras efter att ansökningstiden gått ut. Försenade ansökningar avslås.

Behandlingen av ansökan sker i tre faser. Ansökan är mottagits, behandlas eller stängd. Du ser vilken fas den aktuella ansökan är i under rubriken "Status".  Om det står att ansökan är stängd innebär det att ett beslut har fattats. Uppgifter om beslutet syns inte på ansökan. Om det står att ansökan är i utkastläge har ansökan inte lämnats in. Under handläggningsprocessen sker kommunikationen via meddelandefunktionen i ansökan. Direktör för sysselsättningärenden fattar beslut om vem som beviljas understöd. Information om beslutet skickas per brev eller e-post ungefär tre månader efter det att ansökningstiden gått ut.

Understöd på mindre än 8 000 euro betalas ut i en rat. Understöd på mer än 8 000 euro betalas ut i 2–4 rater. En utredning om hur understödet använts ska ges i samband med följande års ansökan. Om understöd inte söks för följande år, ska utredningen lämnas in i enlighet med anvisningarna i bilagan till beslutet.

När understöd beviljas iakttas de anvisningar om understöd som godkänts av stadsstyrelsen och de tilläggsvillkor som fastställts inom Helsingfors skötsel av sysselsättning. Understödsgivaren har rätt att granska understödstagarens bokföring och förvaltning, och vid behov också utföra andra inspektioner som gäller verksamheten.

Kriterier för understöd

Verksamhetsunderstöd beviljas som allmänt understöd för organisationens verksamhet. Vid beviljandet beaktas i första hand de arbetsprövningsdagar som genomförs på årsnivå. Med arbetsprövning avses arbetsprövare som omfattas av avtal om kommunförsök. (Avtal om arbetsprövning på en arbetsplats). Dessutom beaktas utbildningar för arbetslösa, annan gruppverksamhet för arbetslösa, hur verksamheten riktar sig till prioriterade grupper inom stadens skötsel av sysselsättning (långtidsarbetslösa, unga, invandrare), hur målinriktat verksamheten riktar sig mot en öppen arbetsmarknad eller utbildning samt de aspekter som nämns i stadens allmänna riktlinjer för understöd, i synnerhet verksamhetens resultat och omfattning, tjänsternas kvalitet och organisationens expertis. När understöd beviljas beaktas de kostnader som uppstår inom verksamheten, till exempel lönekostnader och lokalkostnader i förhållande till verksamhetens omfattning. Hur målen för de föregående åren genomförts beaktas i understödsbeloppet för det följande året.

Understöd för verksamhetsutveckling beviljas för utvecklande av organisationsverksamhet som är avsedd för arbetslösa, för främjande av organisationers interna kunnande, för stärkande av kommunikationen, för utvecklande och utökande av tjänsterna och för inledande av nya samarbeten. Utvecklingsunderstöd kan också beviljas flera organisationer i en gemensam ansökan.

Kontaktuppgifter

Sari Rasanen, specialplanerare, sari.rasanen@hel.fi (Länk öppnar standardprogram för e-post), tfn 09 310 43978

Ansöka om bidrag

Identifiera dig

Logga in på tjänsten och gör identifieringen.

Logga in Förhandsgranska programmet