Understöd inom främjandet av välfärd och hälsa och social- och hälsovården samt räddningsväsendet

Understöd beviljas för verksamhet som stöder förverkligandet av målen i den gällande stadsstrategin och planen för främjande av välfärd och hälsa samt för verksamhet som anknyter till förebyggande av olyckor, räddningsverksamhet eller främjande av befolkningsskydd.

Ansökningstiden är 2.5–3.6.2024. Ansökningstiden går ut 3.6.2024 kl. 16.00.

Understöd inom främjandet av välfärd och hälsa och social-, hälsovårds- och räddningssektorn

Stadsstyrelsen och social-, hälsovårds- och räddningsnämnden i Helsingfors beviljar understöd för organisationer, föreningar och stiftelser som är verksamma i Helsingfors, vars verksamhet stöder förverkligandet av målen i den gällande stadsstrategin och den lagstadgade planen för främjande av välfärd och hälsa som stadsfullmäktige godkänt. Understöden för räddningsverksamheten riktas till organisationer, vars verksamhet anknyter till förebyggande av olyckor, räddningsverksamhet eller främjande av befolkningsskydd i Helsingfors stad.

Hur behandlingen av ärendet fortskrider

Allmänt understöd kan sökas av registrerade organisationer vilkas verksamhet riktar sig till helsingforsare och pågått i minst ett år. Understödet får användas enbart för det beviljade ändamålet och får inte vidareutdelas.

Så här ansöker du om bidrag
- Börja med e-tjänsten asiointi.hel.fi
- Logga in i tjänsten.
- Fyll i elektronisk bidragsansökan.
- Skicka ansökan eller spara formuläret som ett utkast. Observera att bilagorna inte lagras tillsammans med utkastet.
- Du kan följa med behandlingen av ansökan i ärendemappen.

När ska man ansöka?
- Ansökningstiden för understöd som beviljas av stadsstyrelsen är i maj varje år. Beslut om bidrag fattas i slutet av året efter att budgeten har godkänts.
- Ansökan gäller till dess att beslutet har fattats. En ny ansökan som skickats för samma ändamål ersätter den gamla, om den har lämnats inom utsatt tid. Ansökningarna bevaras i ärendemappen i fyra år.

Hur ärendet framskrider
- Stadsstyrelsen, social-, hälsovårds- och räddningsnämnden eller tjänsteinnehavaren fattar beslutet.
- Du får beslutet per e-post.
- Staden betalar bidraget till den sökandes bankkonto.
- Understödet får användas endast för ett beviljat ändamål och man ska lämna en redogörelse om användningen till staden.
- Meddela staden utan dröjsmål om betydande förändringar som påverkar användningen av understödet (kanslia.avustukset[at]hel.fi)

Giltighetstid

En inskickad ansökan är i kraft tills ett beslut fattats. En ny ansökan för samma ändamål ersätter den tidigare om den sänts inom utsatt tid.

Ytterligare upplysningar

Ansök om bidrag från Helsingfors stad via e-tjänsten. Undantagsvis kan du lämna in ansökan till registratorskontoret. Skriv mottagarens adress på kuvertet: Helsingfors stads registratorskontor, PB 10, 00099 Helsingfors stad.

Tarja Eklöf, erityissuunnittelija
050 3432364
tarja.eklof@hel.fi (Länk öppnar standardprogram för e-post)

Veera Vilkama, kehittämispäällikkö
040 4822184
veera.vilkama@hel.fi (Länk öppnar standardprogram för e-post)

Veli-Matti Hurtig, kehittämispäällikkö
040 5749710
veli-matti.hurtig@hel.fi (Länk öppnar standardprogram för e-post)

Länkar

Uträtta ärenden på webben

Understöd inom främjandet av välfärd och hälsa och social- och hälsovården samt räddningsväsendet

Tjänsten tillgänglig dygnet runt varje dag
Kräver identifiering.

  1. Den allmänna principen är att verksamhet som godkänns för understöd ska stödja genomförandet av målen i den gällande stadsstrategin och den lagstadgade planen för att främja välbefinnande och hälsa som godkänts av stadsfullmäktige.
  2. Understöden används för att stödja verksamhet som främjar Helsingforsbornas välbefinnande och hälsa samt minskar skillnader i välbefinnandet.
  3. Vid utdelningen av understöd fäster man vikt vid organisationernas allmännytta, verksamhetens effektivitet och organisationernas självförsörjning.
  4. Mottagaren av understödet ska ha egen medelanskaffning eller andra verksamhetsresurser (t.ex. frivilligarbete) så att verksamheten inte är helt beroende av stöd från en enskild extern finansiär. 
  5. Stödet riktas i regel till direkt hjälp- och stödverksamhet, varvid indirekt organisationsarbete, såsom samarbete med andra organisationer och att göra organisationen känd inte i första hand understöds och inte heller organisationsverksamhetens administrativa kostnader och kostnader för generositet (till exempel möteskostnader, servering, kontorsmaterial, möbler, IT, internet, AV-utrustning, telefon, post, resepenning eller dagtraktamenten, personalutbildning, beställning eller produktion av publikationer, reparationsbyggnation och renovering, allmänna utgifter för fastighetsunderhåll) och inte heller sådana utgifter för tidsfördriv som organisationen eller deltagarna kan anses kunna bekosta själva (t.ex. föreläsningsarvoden, fester och utflykter).
  6. Understöd beviljas inte för verksamhet av engångskaraktär. Verksamheten ska vara långsiktig och kontinuerlig.
  7. Understöd beviljas inte för religiös eller politisk verksamhet och inte heller för sådan verksamhet för vilken den sökande får andra understöd från Helsingfors stad.
  8. Räddningsväsendets understöd riktas till organisationer vars verksamhet är kopplad till förebyggande av olyckor, räddningsverksamhet eller främjande av befolkningsskydd i Helsingfors stad.

Ansöka om bidrag

Identifiera dig

Logga in på tjänsten och gör identifieringen.

Logga in Förhandsgranska programmet