Hyppää pääsisältöön

Ajankohtaista kulttuurin avustuksista

Erityisavustukset iäkkäiden ihmisten kulttuuritoiminnan edistämiseksi – tule kuulolle! 

Erillisavustus iäkkäiden ihmisten kulttuuritoiminnan edistämiseksi vuodelle 2024 tulee hakuun 15.1.–9.2.2024. Avustus kohdennetaan helsinkiläisten iäkkäiden ihmisten hyvinvointia ja toimintakykyä tukevaan kulttuuritoimintaan. Hakukriteereinä painotetaan erityisesti saavutettavuutta ja toimintaa, jolla vahvistetaan iäkkään ihmisen osallisuutta ja toimijuutta. Vuonna 2024 kulttuurin avustuksiin käytettävä määräraha on yhteensä 1 300 000 euroa. 

Järjestämme avustukseen liittyen kaksi samansisältöistä avustusinfoa. Infotilaisuuksiin ei ole erillistä ilmoittautumista, tervetuloa mukaan! 

Avustusinfo 1 torstaina 14.12. klo 10.30–12, etänä. Teams-linkki.
Avustusinfo 2 tiistaina 16.1. klo 16–17.30, läsnätilaisuus. Paikkana kokoustila AULA, Fredriksbergin talo, 1. kerros. Konepajankuja 3, sisäänkäynti B-rappu. 

Ensimmäinen info tallennetaan ja tallenne linkitetään avustuksen sivuille Helsingin kaupungin avustusasioinnissa. 

Tervetuloa Kumppanuustapaamiseen tiistaina 14.11! 

Kulttuurin kumppanuusyksikön säännölliset Kumppanuustapaamiset alkavat! Kumppanuustapaamisissa katsotaan yhdessä kaupungin tulevaisuuteen vaihtuvista näkökulmista. Ensimmäisen tapaamisen teema on Lapsiystävällinen Helsinki – lastenkulttuurin askelmerkkejä Helsingissä. Miten lapsiystävällisyys voi toteutua kulttuuritoiminnassa? Miten teema näkyy kaupungin painotuksissa vuonna 2024? Entä mistä taidekentällä puhutaan juuri nyt – tai ensi vuonna?

Tule vaihtamaan ajatuksia ja keräämään ideoita omaan toimintaan! Tapaaminen on avoin kaikille, sekä lastenkulttuuritoimijoille että heille, jotka eivät ole koskaan lastenkulttuurin parissa toimineet, mutta haluaisivat aiheeseen tutustua. Tapahtuma järjestetään hybridinä. 

Kulttuurin kumppanuustapaaminen ti 14.11. klo 15–17. Aula, Fredriksberg & Teams. Osoite: Konepajankuja 2. Vapaa pääsy, tarjolla pientä purtavaa.

Ilmoittautuminen tapahtumaan on päättynyt.
Jos olet ilmoittautunut osallistujaksi etäyhteydellä, saat osallistumislinkin sähköpostitse tapahtumaa edeltävänä päivänä.

OHJELMA
14.45 Kahvit 
15.00 
Tervetuloa (Lastenkulttuuripäällikkö Pirjetta Mulari)
15.05 Kaupungin kuulumiset kumppanuuspäälliköltä (Kumppanuuspäällikkö Ulla Bergström)
15.20 Lastenkulttuurin askelmerkkejä Helsingissä 
Lastenkulttuuripäällikkö Pirjetta Mularin koonti ajankohtaisista asioista: yhteys lastenkulttuurin toimijoihin Helsingissä, Unicefin lapsiystävällinen kunta -hanke, lastenkulttuurin palveluverkkoselvitys (esittelijänä projektituottaja Heidi Valjus), lastenkulttuurin kiintopisteet vuoden aikana (Lastenkulttuurin juhlaviikko, Lapsen oikeuksien viikko).
16.00 Inspiraatiota: esittely Q-teatterin Hyvä kätilö -toiminnasta (Q-teatterin yleisötyön ja yhteisöteatterin toiminnanjohtaja ja tarinateatteri Hyvä kätilön ohjaaja Jaana Taskinen)
16.20 Mikä meitä puhututtaa juuri nyt? – yhteistä työstöä ja keskustelua
Vetäjinä lastenkulttuuripäällikkö Pirjetta Mulari, erityissuunnittelijat Nina Gran ja Ulla Laurio sekä Annantalon Lastenkulttuurin edistäminen -tiimiesihenkilö Mirka Nokka.

Tilaisuus päättyy n. klo 17.

Avustusten verkkosivut ja avustusasiointi uudistuvat 

Olet ehkä jo huomannutkin, että Helsingin kaupungin kulttuurin avustusten verkkosivut ovat saaneet uuden ilmeen. Avustuksia koskevat arviointikriteerit ja avustuksen käytön ohjeet ovat pysyneet samoina, mutta tieto avustuksista on jäsennelty uudelle sivustolle avustuslajikohtaisesti.  

Myös avustusasiointimme on uudistumassa porrastetusti. Tavoitteenamme on parantaa avustusten käsittely- ja päätösprosesseja sekä vastata paremmin toimijakentän tarpeisiin.  

  • Huom! Vanhan avustusasioinnin kansiot poistuvat käytöstä tänä syksynä, eikä nykyisiä hakemuksia tai niiden tietoja siirretä uuteen palveluun. Tallenna siis halutessasi aiemmat hakemuksesi vanhassa asioinnissa itsellesi 10.9. mennessä, koska voit tarvita niitä esimerkiksi tehdessäsi aikaisempien avustusten raportointia. 

Pienin askelin kohti uutta  

Ensimmäisenä uudistus koskee projektiavustuksia, jotka haetaan uudessa asioinnissa ja uusilla lomakkeilla 17.8. alkaen. Tätä ennen käytössä on vielä vanha avustusasiointi. 16.8. klo 16 mennessä saapuvat hakemukset käsitellään kulttuuri- ja kirjastojaoston kokouksessa to 28.9.2023. 

Toiminta-avustukset, kehittämisavustukset ja Helsingin mallin avustukset vuodelle 2024 haetaan vanhassa avustusjärjestelmässä vanhoja lomakkeita käyttäen. Näissä määräaika vuoden 2024 avustushakemusten jättämiselle on 31.8. klo 16, ja avustukset ovat nyt haettavissa. Nämä avustuslajit siirtyvät uuteen asiointiin vuoden 2024 aikana.  

Taiteen ja kulttuurin perusopetuksen vuoden 2024 avustusten hakemisen deadline on 28.9. klo 16. Taiteen perusopetuksen avustusten hakeminen tapahtuu uudessa asioinnissa syyskuun aikana. Huomaathan, että taiteen perusopetuksen kehittämisavustuksia haetaan edelleen vanhassa asioinnissa. Toimijoille järjestetään aiheesta infotilaisuus elo-syyskuussa.   

  • Huom! Uusi verkkosivumme on rakennettu tukemaan uutta avustusasiointia, minkä vuoksi myös suurin osa sivustolta löytyvistä asiointiohjeista koskee uutta asiointia. Ohjeita vanhan asioinnin käyttämiseen löydät tältä sivulta.  

Kulttuurin tulevat avustushaut

Kulttuurin avustusten tulevat hakuajat ovat seuraavat:

Projektiavustukset

Projektiavustuksia vuonna 2023 tapahtuville hankkeille on mahdollista hakea jatkuvassa haussa vuoden 2023 aikana. Projektiavustuksia haetaan 16.8. saakka vanhassa avustusasioinnissa ja 17.8. eteenpäin uudessa avustusasioinnissa.

Vuoden 2023 syksyn valmistelu- ja päätösaikataulu:

  • ke 16.8.2023 klo 16 mennessä tulleet hakemukset käsitellään kulttuuri- ja kirjastojaoston kokouksessa to 28.9.2023.
  • ke 20.9.2023 klo 16 mennessä tulleet hakemukset käsitellään kulttuuri- ja kirjastojaoston kokouksessa ti 7.11.2023.
  • ke 25.10.2023 klo 16 mennessä tulleet hakemukset käsitellään kulttuuri- ja kirjastojaoston kokouksessa to 7.12.2023.

Vuoden 2024 hakemusten valmistelu- ja päätösaikataulu:

  • 17.8.–20.9.2023 klo 16 välillä tulleet, vuoden 2024 kolmen ensimmäisen kuukauden aikana alkavia projekteja koskevat hakemukset käsitellään kulttuuri- ja kirjastojaoston kokouksessa to 7.12.2023.
  • ke 29.11.2023 klo 16 mennessä tulleet vuoden 2024 projekteja koskevat hakemukset käsitellään kulttuuri- ja kirjastojaoston kokouksessa alkuvuodesta.

Muutoin projektiavustuksia vuoden 2024 hankkeille haetaan jatkuvassa haussa vuonna 2024 toteutuvan valmistelu- ja päätösaikataulun mukaisesti.

Toiminta-avustukset vuodelle 2024

Toiminta-avustuksia on mahdollista hakea kerran vuodessa seuraavalle vuodelle. Vuoden 2024 toiminta-avustusten hakuaika päättyy 31.8.2023. Huomioithan, että toiminta-avustuksia vuodelle 2024 haetaan vanhassa avustusjärjestelmässä.

Monivuotiset toiminta-avustukset

Hankekaudella 2023–2026 monivuotiset toiminta-avustukset kohdennetaan esittävän taiteen ja musiikin valtionosuusjärjestelmän piirissä oleville toimintayksiköille. Monivuotisten toiminta-avustusten jatkohakemusten hakuaika päättyy 31.8.2023 klo 16. Huomioithan, että monivuotisia toiminta-avustuksia vuodelle 2024 haetaan vanhassa avustusjärjestelmässä.

Taiteen perusopetuksen avustukset ja opetusluvat

Taiteen perusopetuksen avustuksia on mahdollista hakea kerran vuodessa seuraavalle vuodelle. Hakemukset vuoden 2024 toimintaan tulee toimittaa torstaina 28.9.2023 klo 16:een mennessä ja ne käsitellään kulttuuri- ja kirjastojaoston kokouksessa marraskuussa 2023. Huomioithan, että haku tapahtuu uudessa avustusjärjestelmässä. Uusia taiteen perusopetuksen opetuslupia tai lupiin liittyviä muutoksia vuodelle 2024 haetaan viimeistään 1.2.2024 klo 16. 

Kehittämisavustukset

Kehittämisavustusta on pääsääntöisesti mahdollista hakea kerran vuodessa kehittämishankkeelle, joka käynnistyy tai toteutetaan seuraavana vuonna. Monivuotisten kehittämisavustusten piirissä olevien toimijoiden tulee jättää hakemus avustuksen vahvistamiseksi aina kerran vuodessa seuraavalle vuodelle. Vuoden 2024 kehittämisavustusten hakuaika päättyy to 31.8.2023 klo 16. Hakuaika koskee myös jatkohakemuksia.  Kehittämisavustuksia vuodelle 2024 haetaan vanhassa avustusjärjestelmässä.

Helsingin mallin kehittämisavustukset

Kauden 2022−2024 Helsingin mallin hanketoimijat on valittu. Seuraavan kerran haku on avoinna vuonna 2024. Helsingin mallin jatkohakemusten hakuaika päättyy torstaina 31.8.2023 klo 16. Huomaathan, että jatkohakemukset tehdään vanhassa avustusasioinnissa.

Tervetuloa ”Ikäystävälliset kulttuuripalvelut ABC” -webinaariin to 7.9. klo 12.30–15.30

Milloin tarvitsemme erityisesti ikääntyneille suunnattuja, saavutettavia kulttuuripalveluita? Esimerkiksi silloin, kun ikääntyneen itsensä on vaikea jostain syystä löytää tietään kulttuurin äärelle. Jokaisella meistä on oikeus taiteeseen ja kulttuuriin. Oikeus säilyy, vaikka toimintakyvyssä tapahtuu muutoksia tai omat voimavarat osallistua heikkenevät ikääntymisen myötä.  

Ikäystävälliset kulttuuripalvelut ABC- webinaarissa ovat teemoina mm. ikääntyneiden kulttuuripalveluiden saavutettavuus, ikääntyneet asiakasryhmänä ja voimavaralähtöinen kohtaaminen. Webinaarissa kuulemme myös arjen esimerkkejä siitä, mitkä asiat mahdollistavat ikääntyneiden kulttuuristen oikeuksien toteutumista ja mitkä toisaalta voivat tätä estää ympäristössä, jossa ikääntynyt tarvitsee jo muiden tukea arjessa selviytyäkseen. Webinaari haastaa toivottavasti myös pohtimaan sitä, miten kulttuurin ja taiteen ammattilaisen rooli voi muuttua ja muokkautua, kun vuorovaikutuksen ja osallistumisen tasot ovat erilaiset johtuen vaikkapa aistien heikentymisestä tai muistisairaudesta.
  
Webinaari on suunnattu taiteen ja kulttuurin ammattilaisille sekä Helsingin kaupungin kulttuuripalveluiden työntekijöille, jotka teeman äärellä työskentelevät tai haluavat muuten lisätä aiheesta omaa osaamistaan.  

Kulttuurisen seniori- ja vanhustyön valtakunnallinen AILI-verkosto on saanut vuodelle 2023 rahoitusta Taiteen edistämiskeskukselta AURA-hankkeeseen, jossa kartoitetaan ikääntyneiden kulttuurihyvinvoinnin nykytilaa verkoston 13 kunnan ja uusien hyvinvointialueiden yhdyspintatyöskentelyssä. Hanke on osa sosiaali- ja terveysministeriön Kansallisen ikäohjelman 2030 toimeenpanoa. Ikäystävälliset kulttuuripalvelut ABC-webinaari on yksi AURA-hankkeen osakokonaisuuksista.  

Webinaari järjestetään torstaina 7.9. klo 12.30–15.30. Voit ilmoittautua webinaariin tämän ilmoittautumislinkin kautta. Saat Teams-linkin sähköpostiisi webinaariviikolla. Webinaari on maksuton. 

Lisätietoja webinaarista voit kysyä AURA-hankkeen projektisuunnittelija Veera Sillanpäältä, veera.sillanpaa[at]hel.fi.

Tervetuloa kysymään avustuksista!

Me kaupungin kulttuurin avustusten valmistelijat vastaamme avustuksiin sekä hakemiseen liittyviin kysymyksiisi kahvikupin äärellä keskiviikkona 8.3.2023 klo 15−17 Fredriksbergin B-talon aulassa (osoite on Konepajankuja 3 B, Vallila). Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Lämpimästi tervetuloa!

Uusi kumppanikirje kulttuurin avustuksista kiinnostuneille toimijoille

Tervetuloa tutustumaan Helsingin kaupungin kulttuurin edistäminen -palvelun kumppanuusyksikön uuteen uutiskirjeeseen. Se on suunnattu kaikille Helsingin kaupungin kulttuurin avustuksista ja kulttuuritoiminnasta kiinnostuneille tahoille, esimerkiksi helsinkiläisille taide-, kulttuuri- ja kaupunginosatoimijoille, taide- ja kulttuurialan kattojärjestöille ja edunvalvojille, tapahtumien järjestämisestä kiinnostuneille yksityishenkilöille sekä median edustajille. Jatkossa 4−6 kertaa vuodessa ilmestyvässä kirjeessä kerrotaan kulttuuritoimijoita koskevista ajankohtaisista aiheista, kuten avustushauista, hankkeista ja infotilaisuuksista.

Tutustu viimeiseen, kesäkuussa 2023 julkaistuun kumppanikirjeeseen.

Liity kumppanikirjeen tilaajaksi.

Kysy avustuksista -tilaisuus 18.1.2023

Helsingin kaupunki järjesti kulttuurin avustusinfon Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan toimitiloissa Vallilassa. Kiitos osallistujille!
Tutustu tilaisuuden materiaaleihin. (pdf)

Aika: keskiviikko 18.1.2023 klo 15−17.30 
Paikka: Fredriksbergin B-talon aula, osoite Konepajankuja 3 B, 00510 Helsinki

Toiminta-avustusten maksaminen 2023

Toiminta-avustukset maksetaan avustuksen suuruudesta riippuen 1–3 erässä. Alle 20 000 euron avustukset maksetaan yhdessä erässä 13.1.2023. 20 000–50 000 euron avustukset maksetaan kahdessa erässä 13.1. ja 7.4.2023. Yli 50 000 euron avustukset maksetaan kolmessa erässä 13.1., 7.4. ja 7.9.2023.

Avustushaku iäkkäiden ihmisten kulttuuritoiminnan edistämiseksi aukesi tammikuussa 2023

Avustuksen tavoitteena on lisätä kulttuurin saavutettavuutta ja tukea iäkkäiden ihmisten hyvinvointia. Fokuksessa ovat erityisesti kotona asuvat ikääntyneet, joiden osallistumismahdollisuuksia kulttuuritoimintaan halutaan parantaa.

Hakuaika alkoi 9.1.2023 ja päättyi 10.2.2023 klo 16.00. Vuonna 2023 kulttuuri- ja vapaa-ajan toimiala kohdentaa iäkkäiden ihmisten kulttuuritoiminnan edistämisen avustuksiin 1,3 miljoona euroa. Lue lisää avustuksesta.

Avustushausta on järjestetty kolme infotilaisuutta: 

  • 12.12.2022 klo 14−15.30 etätilaisuus
  • 10.1.2023 klo 13−16 Fredriksbergin B-talon aulassa, osoitteessa Konepajankuja 3 B, 00510 Helsinki
  • 16.1.2023 klo 13−16 etätilaisuus: Teams-infon tallenne (YouTube-video)